Moteč, suh kašelj? Naredimo si sirup iz korenin jegliča.
Sestavine za sirup iz korenin jegliča
- 4 žlice posušenih korenin jegliča
- 300 g rjavega sladkorja
- 1 liter vode
Postopek
1Korenine jegliča izkopljemo jeseni, ko se rastlina začne pripravljati na prezimitev in začne v korenino črpati večino hranilnih snovi. Jegliču odrežemo nadzemni in koreniko dobro operemo. Oprano koreniko narežemo na majhne koščke in posušimo na zračnem, senčnem mestu.
2V lonec damo liter vode in posušene korenine jegliča. Lahko uporabimo rudi sveže, v tem primeru podvojimo količino.
3Vodo zavremo in pustimo vreti 5 minut, nato tekočino precedimo.
4Dodamo rjavi sladkor, ponovno zavremo in ob stalnem mešanju, vremo toliko časa, da se sladkor raztopi in se tekočina zgosti, tako da dobimo sirup.
5Sirup ohladimo in shranimo v manjših stekleničkah.