Ta sirup bo dolgo ostal svež in okusen. Melisa doda sirupu malo poseben okus, če nam ni všeč, jo seveda lahko spustimo.
Sestavine
- 1 kg malin
- 700 g sladkorja
- velik šopek melise – sveže
- 1,5 l vode
- 100 g citronke
Priprava
1V večji lonec nalijemo vodo in dodamo sladkor. Postavimo na štedilnik in na zmernem ognju mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma razpusti. Nato dodamo očiščene maline in vejice melise. Ogenj zmanjšamo skoraj na minimum, ravno toliko, da nam še počasi vre. Stalno mešamo toliko časa, da se sirup začne zgoščevati. To je približno 45 minut, lahko tudi manj.
2Tik pred koncem dodamo še citronko. Meliso poberemo iz sirupa, in vremo še nekaj minut. Vroč sirup skozi cedilo prelijemo v steklenice. Dobro jih zapremo in pokrijemo z odejo. Pokritega pustimo, dokler se popolnoma ne ohladi.