Aromatičen liker iz jagod črnega ribeza je enostaven za pripravo. Lahko ga pripravljamo na več načinov, z rdečim vinom, žganjem, vodko ali ginom, kar nam bolj ustreza. Velja pa zmernost pri uživanju, saj vsebuje alkohol.
Sestavine
- 1 kg ribezovih jagod
- 250 g sladkorja
- 700 ml vodke
Postopek
1Ribezove jagode dobro očistimo, operemo in dobro osušimo. Izbiramo zrele, zdrave sadeže.
2Jagode damo v večji steklen kozarec, dodamo sladkor iz zalijemo z vodko. Dovolj je, da vodka za 2 cm prekrije jagode.
3Pokrijemo z gazo in postavimo za 5 tednov v temen in hladen prostor. Občasno kozarec pretresemo.
4Po mesecu in pol, liker precedimo skozi gazo in dobro iztisnemo ves sok iz ribezovih jagod.
5Če imate radi okus gina, vodko enostavno zamenjamo z ginom in dodamo še žlico naribane limonine lupinice.
6Sladkorja lahko damo več ali manj, odvisno kako sladke likerje imamo radi, lahko pa po enakem postopku pripravimo liker tudi čisto brez sladkorja.