Bazilika je glavna sestavina tradicionalnega genoveลกkega pesta in ne sme manjkati v klasiฤni paradiลพnikovi omaki, saj jo obogati z aromatiฤnim pridihom. Morda ne veste, da lahko iz nje naredite ฤudovit liker, ki je kot nalaลกฤ za izboljลกanje prebave.
Izberite mesnate, sijoฤe, neobdelane liste in jih pustite, da se vpijejo v sladki sirup, ravno toliko, da sprostijo prijeten smaragdno zeleni odtenek in moฤan vonj.
Ko ga preizkusite, bo liker iz bazilike postal pijaฤa, ki jo boste vedno hranili v shrambi.
Sestavine za liker iz bazilike
- 50 g bazilike
- 250 ml alkohola 90ยฐ
- 150 g vode
- 200 g sladkorja
- lupina neลกkropljene pomaranฤe
Postopek
1ฤe ลพelimo pripraviti liker iz bazilike, liste bazilike najprej neลพno operemo in posuลกimo ter damo v posodo s pokrovom. Pokrijemo jih z alkoholom, posodo zapremo in pustimo, da se macerira vsaj 20 dni v temnem, hladnem prostoru, kjer ni dostopa sonฤni svetlobi.
2Sledi izdelava sirupa. Zavremo vodo in sladkor ter meลกamo toliko ฤasa, da se sladkor popolnoma raztopi. Sirup ohladimo.
3Ohlajeni sirup prilijemo k baziliki in posodo pustimo ลกe 20 dni v temnem in hladnem prostoru.
4Po treh tednih liker precedimo, prelijemo v steklenico in shranimo v hladilniku.
Nasveti
ฤe ลพelimo bolj aromatiฤen liker, skupaj z listi bazilike namakamo tudi lupinico neลกkropljene pomaranฤe.