Kutinov gosti sok

Morda vas zanima

- Oglas -

Kutine so starodavno sadje, ki so ga uporabljali že Mezopotamci in stari Rimljani. Kutine vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, ki so koristni za naše zdravje. Poleg tega, da iz kutin lahko pripravimo marmelado, žele, sokove, sirupe in jih uporabimo v različnih sladicah, se izvrstno podajo tudi k slanim jedem.

Sestavine

  • 2,5 kg kutin
  • 2 limoni – sok in lupinica
  • 4 l vode
  • 100 g sladkorja

Postopek

1V velik lonec nalijemo vodo in vanjo stisnemo sok dveh limon. Če imamo neškropljene limone, damo v vodo tudi olupek, ki ga bomo kasneje odstranili. Dodamo še sladkor. Ta sok bo precej kisel, če imate raje bolj sladke sokove, povečajte količino sladkorja. Lahko ga pripravimo tudi brez sladkorja in ga pred uporabo sladkamo s stevio ali medom.

2Kutine dobro operemo in narežemo na četrtinke. Odstranimo peščišča in trdi del ob njem. Kutine čistimo eno po eno in očiščene kose sproti mečemo v vodo z limono, da nam sadje ne oksidira. Kutin ni potrebno lupiti, obrežemo le poškodovane ali nagnite delce. Ker niso škropljene, imajo lahko tudi kakšnega črvička, prav tako odstranimo vse črvive dele.

3Ko očistimo in narežemo vse kutine, lonec pristavimo na ogenj in počasi kuhamo približno eno uro, da se sadje zmehča.  Iz lonca poberemo limonine olupke.

4S paličnim mešalnikom dobro zmiksamo naš sok, vremo še nekaj minut in vročega prelijemo v čiste steklenice. Steklenice dobro zapremo in pokrijemo, da se počasi ohladijo. Sok shranimo v temnem in hladnem prostoru.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -