Kakijev liker je nežnega okusa, sladek in aromatičen, je odličen spremljevalec sladic po dobrem kosilu.
Liker je pijača, pripravljena iz sladkorja, alkohola in vode, aromatizirana z izvlečki rastlinskega izvora. V nekaterih receptih likerju dodajamo tudi sladko smetano, čokolado ali mleko. V vseh receptih lahko spreminjamo količino sladkorja in vode, tako naredimo bolj ali manj močno alkoholno pijačo.
Ta recept za kakijev liker je bolj klasičen, enostaven, rezultat pa izjemen.
Sestavine za kakijev liker
- 250 g trde sorte kakija – vanila
- 500 ml sadnega žganja s vsaj 40% deležem alkohola
- 500 ml vode
- 1 neškropljena limona
- 100 g trsnega sladkorja
Postopek
1Kakije operemo, jim odstranimo beli notranji del in semena. Limoni na tanko odrežemo lupino, brez belega dela, ker ta lahko zagreni in stisnemo sok. Kakije narežemo na majhne koščke.
2V večji stekleni kozarec damo narezan kaki, limonino lupinico in limonin sok ter zalijemo z žganjem – mora ga biti dovolj, da so kakiji pod gladino.
3Kozarec dobro zapremo in za teden dni postavimo v temen in hladen prostor. Vsak dan ga vsaj enkrat pretresemo.
4Po tednu dni iz vode in sladkorja skuhamo sirup. Kuhamo na nizki temperaturi približno 10 minut, da se sladkor stopi in se naredi sirup. Tega ohladimo.
5Kaki v žganju precedimo skozi gosto tkanino in dobro iztisnemo vso tekočino. Primešamo ohlajen sirup in prelijemo v manjši sterilizirani steklenici.
6Dobro zapremo in pustimo še teden dni v hladnem in temnem prostoru.
7Pred serviranjem steklenico z likerjem pretresemo. Ostalo bo nekaj usedline, ki pa ne vpliva na okus. Pijemo dobro ohlajenega in seveda zmerno, saj vsebuje precej alkohola.
Nasvet
Za bolj intenziven okus likerja lahko dodate več kakijev ali pustite liker, da se namaka dlje časa.
Poskusite eksperimentirati z dodatnimi začimbami, kot so cimet, ingver ali klinčki, da ustvarite svojo edinstveno različico kakijevega likerja.