Jajčni liker z rumom in cimetom je aromatična pijača, ki je odličnega okusa topla ali hladna. Toplo večinoma uživamo pozimi za praznike, hladno pa v poletnih mesecih. Priprava ni zahtevna, zato le razveselimo naše bližnje s to okusno, tekočo poezijo.
Sestavine za jajčni liker z rumom in cimetom
- 8 velikih ali 9 manjših jajc
- 240 ml belega ruma
- 1 velika cimetova palčka
- 1 l mleka
- 250 g sladkorja
- 1,5 žlice vaniljeve arome
- mleti cimet
Postopek
1V posodo damo mleko, sladkor in cimetovo palčko. Segrevamo do vretja in mešamo, da se sladkor raztopi. Ko zavre odstavimo in ostranimo cimet.
2Jajca ločimo saj potrebujemo samo rumenjake. Mešamo jih toliko časa, da ustvarimo penasto zmes. Mleko, ki smo ga pripravili, zelo počasi in v tankem curku vlivamo v penasto zmes in pri tem ves čas mešamo.
3Vse skupaj počasi segrejemo na 80 stopinj Celzija. (Zmes NE sme zavreti!) Vse skupaj ves čas mešamo in ko se zgosti, odmaknemo z ognja. Čez minuto vlijemo rum in vmešamo vaniljevo aromo.
4Pijačo lahko postrežemo toplo ali hladno. V vsakem primeru pa liker natočimo v kozarec in ga posipamo z mletim cimetom.