Domač trpotčev sirup

Znam svetuje

Verjetno smo že vsi kdaj ob dražečem kašlju odšli v lekarno in tam kupili trpotčev sirup. Zakaj si ga ne bi naredili kar sami.

Pri nas rasteta dve vrsti trpotca, širokolistni in ozkolistni. Oba sta znana kot zdravilni rastlini, vendar ju uporabljamo v različne namene. Širokolistnega predvsem pri celjenju ran in blaženju pikov, ozkolistnega pa pri prehladnih obolenjih in za blaženje dražečega kašlja.

Pripravili bomo sirup iz ozkolistnega ali suličastega trpotca. Nabiramo ga v času cvetenja, od junija do septembra. Nabirajmo ga na bolj oddaljenih travnikih, da ni onesnažen z izpustnimi plini. Nabiramo zdrave, nepoškodovane liste v lepem vremenu in vsaj tri dni po dežju.

Sestavine za domač trpotčev sirup

  • sveže liste trpotca
  • sladkor ali kakovosten domač med
  • steklen kozarec s pokrovom

Postopek

1Ta način je nekoliko bolj zamuden, a ohrani največ zdravilnih učinkovin. V čist in dobro osušen kozarec naložimo plast trpotčevih listov, pokrijemo jih s sladkorjem in postopek ponavljamo, dokler ne napolnimo kozarca. Zadnja plast naj bo sladkor.

2Pustimo stati čez noč, ker se listi nekoliko posedejo. Naslednji dan dodamo še plast trpotca in sladkorja. Kozarec dobro zapremo, zavijemo v alu folijo in postavimo v hladen prostor s stalno temperaturo, najbolje v klet.

3Zavijemo ga zato, da ostane v temi. Včasih so tako pripravljeno zmes zakopavali v zemljo. Tako ga pustimo stati najmanj tri mesece, lahko tudi štiri. Nato ga precedimo in shranimo v manjše steklenice.

4S sirupom si lahko sladkamo čaj ali ga uživamo po žličkah.

Drugi način je precej hitrejši, vendar se pri pripravi izgubi nekaj zdravilnih učinkovin.

Potrebovali bomo

  • 300 g svežih trpotčevih listov
  • 1 kg sladkorja
  • 1 liter vode
  • sok ene limone
  • 20 g citronke

Postopek

1Vodo prekuhamo, nekoliko ohladimo in vanjo damo narezane trpotčeve liste. Pustimo stati 12 ur. Nato tekočino precedimo, dodamo sladkor, limonin sok in citronko. Mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi.

2Sirup prelijemo v manjše steklenice. Z njim lahko sladkamo čaj, ga pijemo razredčenega z vodo ali uživamo po žličkah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite