Ta aromatičen, okusen liker ponudimo kot digestiv za boljšo prebavo. V užitek pa je tudi zvečer, ko popijemo kozarček tega opojnega likerja v dobri družbi in koščku temne čokolade.
Sestavine
- 500 ml viskija
- 300 gramov sladkorja
- 200 ml vode
- 8 cimetovih paličic
- 1 vaniljev strok
Postopek
1Cimetove paličice zmeljemo, damo v stekleno posodo in jih prelijemo s 300 ml viskija. Dodamo še vsebino vaniljevega stroka. Vrč pokrijemo s prozorno folijo in shranimo v temnem in hladnem prostoru za vsaj teden dni. Enkrat na dan premešamo.
2Po tednu dni pripravimo sirup. V posodo nalijemo vodo, dodamo sladkor in na zmernem ognju mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi.
3Počakamo, da se sirup ohladi.
4V sirup vlijemo cimetov alkohol, dodamo ostalih 200 ml viskija (lahko tudi manj), premešamo in pustimo počivati 12 ur. Iz sestavin naredimo približno liter likerja.
5Nato liker dobro precedimo in nalijemo v čisto steklenico.
Nasveti
Pijemo lahko hladnega ali pa ogretega na sobno temperaturo. Odličen je tudi za pripravo sladic in koktajlov. Božanski okus razvije v družbi temne čokolade.