Bezgov sirup z akacijo

Znam svetuje

Bezgov sirup z akacijo združuje najboljše arome, ki nam jih ponuja narava. Bezeg (Sambucus L.) je zdravilna rastlina, ki se že stoletja uporablja v tradicionalni medicini zaradi svojih zdravilnih lastnosti, enako pa je tudi za akacijo (Acacia L.).

Bezeg ima kar nekaj zdravilnih učinkov:

  1. Krepi imunski sistem: bezgovi cvetovi in ​​jagode vsebujejo fitokemikalije, ki lahko krepijo imunski sistem in pomagajo telesu bolje odpornosti proti okužbam. Uporaba bezga se pogosto priporoča za preprečevanje in lajšanje prehladov, gripe in drugih respiratornih težav.
  2. Deluje protivnetno: bezgove jagode in cvetovi vsebujejo antioksidante, ki zmanjšajo vnetja v telesu, kot so artritis, revmatizem in prebavne težave, povezane z vnetjem.
  3. Zdravje dihal: bezgovi cvetovi so znani po svojem blagem izkašljevalnem učinku, ki pomaga pri izločanju sluzi in olajšanju simptomov pri kašlju, bronhitisu in prehladu. Čaj iz bezgovih cvetov je pogosto priporočen pri težavah z dihali.
  4. Antioksidativna zaščita: bezgove jagode so bogate z antioksidanti, kot so flavonoidi, vitamini C in A, ki lahko pomagajo zaščititi celice pred poškodbami prostih radikalov. Antioksidanti prispevajo k splošnemu zdravju telesa in lahko pomagajo pri zmanjševanju tveganja za kronične bolezni.
  5. Podpora prebavnemu sistemu: bezgovi cvetovi imajo blag odvajalni učinek in lahko pomagajo pri spodbujanju prebave ter lajšanju težav, kot so zaprtje in napihnjenost. Bezgovi cvetovi se pogosto uporabljajo tudi v čajih za pomiritev prebavnega sistema.

Kaj pa akacija?

  1. Podpora prebavnemu sistemu: Ekstrakti iz nekaterih vrst akacij se lahko uporabljajo za lajšanje prebavnih težav, kot so driska, napihnjenost in prebavne motnje. Imajo lahko blagodejen učinek na črevesje in lahko pomagajo pri uravnavanju prebave.
  2. Antimikrobno delovanje: Nekatere vrste akacij vsebujejo fitokemikalije, ki imajo antimikrobne lastnosti. Ekstrakti iz akacij lahko delujejo protibakterijsko, protivirusno in protiglivično, kar lahko pomaga pri zdravljenju okužb in bolezni, ki jih povzročajo mikroorganizmi.
  3. Pomirjujoče lastnosti: Nekatere vrste akacij imajo pomirjujoče lastnosti in se tradicionalno uporabljajo za zmanjšanje tesnobe, stresa in živčne napetosti. Čaji ali dodatki, pripravljeni iz akacij, lahko pomagajo pri sprostitvi in ​​pomirjanju živčnega sistema.
  4. Lajšanje vnetja: V nekaterih tradicionalnih medicinah se ekstrakti iz akacij uporabljajo za zdravljenje vnetnih stanj, kot so vnetje sklepov ali vnetje dlesni. Znani so po svojem protivnetnem delovanju in lahko pomagajo pri zmanjševanju vnetja in bolečin.
  5. Podpora zdravju kože: Nekatere vrste akacij imajo blagodejen učinek na kožo. Izvlečki ali olja iz akacij se lahko uporabljajo za nego kože, vlaženje, pomirjanje in zmanjševanje draženja. Pomagajo lahko pri lajšanju srbečice, vnetja in drugih težav kože.

Sestavine za bezgov sirup z akacijo

  • 20 bezgovih cvetov
  • 1 liter vode
  • 1 kilogram sladkorja
  • 2 žlici citronske kisline
  • 2 žlici soka limone
  • 2 žlici akacijevega medu

Postopek

1Najprej pripravimo bezgove cvetove. Odstranite vse, kar je zeleno – uporabimo samo cvetne grozde.

2V velikem loncu zavremo liter vode. Dodajmo bezgove cvetove in pustimo, da voda vre še 2 minuti. Odstranimo lonec z ognja in pustimo, da se bezgovi cvetovi namakajo v vodi 24 ur. To bo sprostilo aromo cvetov.

3Naslednji dan precedimo tekočino skozi fino cedilo ali gazo, da odstranimo cvetne ostanke. Vrnemo bezgov sok v lonec in dodamo sladkor. Počasi segrevamo na nizki temperaturi in mešamo, da se sladkor popolnoma raztopi.

4Ko se sladkor raztopi, zvišamo temperaturo in zavremo sirup. Nato zmanjšamo ogenj in kuhamo še 10 minut, da se sirup zgosti. Med kuhanjem dodamo citronsko kislino, sok limone in akacijev med. To bo okrepilo okus in dodalo rahlo cvetlično noto.

5Po končanem kuhanju sirup precedimo skozi fino cedilo ali gazo. Prelijemo ga v sterilizirane steklenice in jih tesno zapremo. Hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Nasvet …

Ta sladek in osvežilen sirup lahko uporabimo za pripravo osvežilnih napitkov, koktajlov, sladic ali ga enostavno razredčimo s hladno vodo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite