Sok aronije ima veliko pozitivnih lastnosti in je poln vitaminov, mineralov in antioksidantov. Tako kot z vsako stvarjo, tudi z uživanjem aronije ne smemo pretiravati. Priporoča se, da zaužijemo 30 – 50 ml 100% soka naenkrat, ampak ne več kot 1 dcl na dan.
Sestavine za 100% sok iz aronije
- 1,5 kg svežih plodov aronije
Postopek
1Plodove aronije operemo in jim odstranimo peclje. Če imamo električni sokovnik, bo priprava soka najbolj enostavna, vanj samo postopoma dodajamo oprane sadeže in jih iztisnemo v sok.
2Če električnega sokovnika nimamo, si lahko pomagamo z ročno pasirko. Izberemo nastavek z najmanjšimi luknjicami in pasiramo postopoma. Lahko pa plodove tudi zmiksamo v blenderju. V vsakem primeru sok na koncu precedimo čez gosto gazo.
3Iz te količine sadja bomo dobili približno pol litra soka, ki ga nalijemo v čisto steklenico. Hranimo ga v hladilniku do dva tedna.
Nasvet
Zaradi trpkosti soka, ga lahko zaužijemo razredčenega s hladno vodo ali kašnim drugim domačim sokom.
Sveže plodove aronije lahko shranimo v zmrzovalniku. Z zmrzovanjem izgubijo nekoliko trpkosti, poleg tega pa si lahko celo pripravljamo svež sok.
Ostankov plodov, ki so nam ostali po stiskanju soka, ni potrebno zavreči. Iz njih lahko pripravimo džem iz aronije. Dodamo jim sladkor (polovico teže ostankov aronije), 2 dcl vode in še približno pol kilograma kakšnega drugega sadja (na primer borovnice, jabolka, slive,…lahko tudi mešanico različnih), skuhamo in napolnimo v steklene kozarčke, zapremo in pokrijemo, da se hladi počasi.