Sočna in okusna jed, ki jo zna pripraviti vsak.
Sestavine
- 800 g očiščenih kalamarov (lignjev)
- 3 stroki česna
- 1,5 dcl paradižnikove omake
- oljčno olje
- peteršilj
- drobtine
- limonin sok
- maslo
Postopek
1Kalamare očistimo (ali očiščene že kupimo), jih narežemo in odcedimo. Posodo, v katerih jih bomo dušili, segrejemo, dodamo dobro oljčno olje, gor pa kalamare in še nekaj soli. Dušimo, dokler vsa voda ne izpari.
2Dodamo sesekljan česen, popražimo, da zadiši in jed zalijemo z majhno količino vode. Če želimo, se lahko na tej stopnji tudi ustavimo in paradižnika ne dodamo, pač pa pripravimo kalamare “na belo”. Če jih želimo “na rdeče”, dodamo paradižnikovo omako oziroma šalšo.
3Po želji lahko omako zgostimo z drobtinmi. Kuhamo še 10 minut, ogenj ugasnemo in v lonec dodamo še oljčno olje, sesekljani peteršilj, limonin sok in žlico masla. Kot prilogo ponudimo riž, kuskus, kvinojo ali solato.