Najboljše je pogosto najbolj enostavno: ko brancina zakopljemo v sol in spečemo, dobimo sočno, ravno prav začinjeno ribo, ki jo lahko postrežemo še tako zahtevnim gostom – beri otrokom.
Sestavine
- 1,5 kg težek brancin – približno
- 1 bio limona narezana na kolobarje
- šopek peteršilja
- 3 kg grobe morske soli
Postopek
1Pečico predgrejemo na 200°C. Očiščenega brancina dobro operemo, odznotraj in odzunaj. Posušimo s papirnato brisačo.
2V trebušno votlino razporedimo limonine kolobarje in peteršilj.
3Na dovolj velik pladenj nasujemo centimeter soli . Nanjo položimo ribo in jo pokrijemo s preostalo soljo. Rep in gklava lahko izpod soli.
4Pladenj postavimo v ogreto pečico in pečemo 30 minut. Vzamemo iz pečice in pustimo počivati še 10 minut. V času počitka se riba še naprej kuha.
5Sol umaknemo z ribe, kožo odstranimo. Brancina lahko postrežemo celega ali ga očistimo od kosti in postrežemo samo fileje.