Špargljeva pita s pršutom

Znam svetuje

Špargljeva pita s pršutom je vrhunska kulinarična poslastica, ki združuje harmonijo nežnega okusa špargljev s slanostjo pršuta. Poleg izjemnega okusa pa šparglji prinašajo tudi številne zdravstvene koristi, kar naredi to jed še bolj privlačno.

Šparglji so naravno bogati z antioksidanti, ki igrajo ključno vlogo pri zaščiti celic pred poškodbami prostih radikalov. Poleg tega so šparglji odličen vir vitaminov A, C in K ter mineralov, kot so folna kislina, železo in magnezij. Ti hranilni elementi ne le krepijo imunski sistem, temveč tudi podpirajo zdravje kosti, oči in srca.

Ta odlična pita, pripravljena iz divjih ali gojenih špargljev, bo navdušila še tako izbirčne jedce. Nežna kombinacija špargljev s pršutom v hrustljavem testu ustvarja popolno ravnotežje okusov. Pršut doprinese slanost, medtem ko šparglji dodajo svežino in hrustljavost.

Sestavine za špargljevo pito s pršutom

Testo

  • 200 g moke
  • 1 jajce
  • 1/2 žličke soli
  • 100 ml oljčnega olja

Nadev

  • 24 špargljev, divjih ali gojenih, če so drobni tudi več
  • 8 tankih rezin pršuta
  • 250 g kremnega sirčka
  • 2 rumenjaka
  • 50 g sveže naribanega parmezana
  • 1 žlica svežega timijana
  • 1 žlička naribane limonine lupinice
  • sol
  • poper
  • nekaj svežega peteršilja za okras

Postopek

1Najprej naredimo krhko testo. Pečico segrejmo na 200°C. V skledi zmešamo moko in sol, na sredini naredimo jamico. Vanjo damo olje in jajce in na hitro zgnetemo gladko testo. Pekač obložimo s peki papirjem in po dnu razporedimo dve tretjini krhkega testa, eno pa prihranimo za obod. Dno večkrat preluknjamo z vilicami in pečemo 10 minut.

2Špargljem odlomimo olesenele dele, povežemo jih v ohlapen šopek, v višjo posodo nalijemo vodo in ko ta zavre, šopek postavimo vanjo tako, da vršički gledajo iz vode. Kuhamo 3 minute. Takoj, ko jih vzamemo iz vode, jih oplaknemo z mrzlo vodo, da ohranijo lepo zeleno barvo.

3V skledo damo kremni sir, rumenjake, parmezan, timijan, limonino lupinico, sol in poper ter dobro premešamo. 

4Pečeno krhko testo ohladimo, obod pekača namažemo z maslom in iz preostalega testa oblikujemo 2 centimetra visok rob.

5Mešanico kremnega sira razporedimo na testo. Šparglje razdelimo na 8 šopkov, vsakega pri dnu ovijemo z rezino pršuta in šopke enakomerno razporedimo na vrh pite.

6Pečici znižamo temperaturo na 180 stopinj Celzija in pito pečemo približno 40 minut. Vzamemo jo iz pečice in pustimo 15 minut, da se malo ohladi. Postrežemo takoj, saj je najboljša še topla.

Nasvet

Če nam je pa kaj ostane, jo shranimo v hladilniku in pojemo naslednji dan.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite