Pražena telečja jetra s čebulo – hitra klasika polnega okusa

Znam svetuje

Pražena telečja jetra s čebulo – hitra klasika polnega okusa so jed, ki navdušuje s svojo preprostostjo in bogato aromo. Nežna tekstura jeter se popolnoma ujame s sladkobo karamelizirane čebule, vse skupaj pa poveže gosta omaka. To je idealna izbira za hitro, a krepko kosilo ali večerjo, kjer se srečajo tradicija in domačnost na enem krožniku.

Sestavine za pražena telečja jetra s čebulo (za 2–3 osebe)

  • 500 g telečjih jeter (svežih, očiščenih)
  • 200 g čebule (približno 2 srednji čebuli)
  • 0,4 dl oljčnega olja (približno 3–4 žlice)
  • 0,5 l vroče goveje jušne osnove
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke sveže mletega popra
  • 1 žlica sveže nasekljanega peteršilja za posip

Postopek

1Jetrca temeljito operemo pod tekočo vodo in osušimo s papirnato brisačo. Previdno odstranimo vse žilice in membrane, da bodo jetra mehka. Narežemo jih na tanke rezine, te pa nato na manjše, grižljaj velike kvadrate.

2Čebulo olupimo in narežemo na zelo tanke lističe ali kolobarje. V večji ponvi segrejemo oljčno olje in dodamo čebulo. Med stalnim mešanjem jo pražimo, da postane zlato-rumena. Med praženjem jo poškropimo z malce jušne osnove, da se lepše zmehča.

3Povečamo ogenj in k čebuli dodamo narezana jetrca. Pražimo jih hitro in ob stalnem mešanju. Proces traja kratek čas (3–5 minut), odvisno od debeline kosov. Jetra morajo lepo porjaveti, a v sredini ostati sočna.

4Ko so jetra opečena, jih šele takrat posolimo in popopramo. Takoj zalijemo z vročo govejo jušno osnovo in dobro premešamo, da postrgamo vse okuse z dna ponve. Pustimo, da tekočina na hitro zavre.

5Odstavimo z ognja in potresemo s svežim nasekljanim peteršiljem. Postrežemo takoj, saj so jetrca najboljša, ko so še vroča.

Nasveti za popolna pražena jetrca

• Solite vedno na koncu! Če jetra posolite na začetku praženja, bodo spustila vodo in postala trda ter gumijasta.
• Ne pecite jih predolgo. Prava jetrca morajo biti v sredini še rahlo rožnata, da ohranijo svojo značilno mehkobo.
• Če želite blažji okus, lahko narezana jetra pred pripravo za 30 minut namočite v mleko, nato pa jih dobro osušite.
• Za bogatejšo omako lahko na koncu vmešate košček hladnega masla.
• Uporabite dovolj čebule, saj njena sladkoba uravnoteži specifičen okus jeter.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kaj postreči zraven telečjih jeter?

Najboljša priloga je svež bel kruh, s katerim lahko pomažete slastno omako. Odlično se podajo tudi pire krompir, polenta ali preprosta zelena solata, ki jed osveži.

Ali lahko jed pogrejem?

Pogrevanje jeter ni priporočljivo, saj s ponovnim segrevanjem postanejo trda in suha. Jed je najbolje pripraviti tik pred obrokom.

Zakaj so moja jetra trda?

Najpogostejša razloga sta predolgo kuhanje ali pa prezgodnje soljenje. Zapomnite si pravilo: hitra toplotna obdelava in soljenje tik pred serviranjem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite