Piščančji paprikaš z žličniki

Znam svetuje

Piščančje meso v okusni omaki s papriko in čebulo, zraven pa žličniki, to je recept za dobro kosilo. Piščančji paprikaš z žličniki je enostaven za pripravo, potrebovali boste pa nekoliko časa in volje, rezultat bo pa izvrstno kosilo, ki ga boste brez dvoma naredili še velikokrat.

Sestavine za piščančji paprikaš z žličniki

Paprikaš

  • 1 kg piščanca, narezanega na manjše kose
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 1 paprika
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 velika žlica sladke mlete paprike
  • 1 žlička pekoče mlete paprike
  • 1 žlička soli
  • 800 ml jušne osnove
  • 100 ml belega vina
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 kisla smetana
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica ostre moke

Žličniki

  • 500 g moke
  • 2 jajci
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 350 ml vode

Postopek

1Piščanca operemo, osušimo s papirnatimi brisačkami in narežemo na manjše kose. Malo ga posolimo in v kozici segrejemo oljčno olje. Na njem popečemo kose mesa z vseh strani, da dobijo lepo, zlato rjavo barvo. Vzamemo ga iz ponve.

2Na isto olje dodamo drobno nasekljano čebulo, malo jo posolimo in na dušimo, da se zmehča. Z leseno kuhalnico dobro postrgamo po dnu posode, da odlepimo morebitne karamelizirane delce. Med dušenjem večkrat premešamo, po potrebi zalivamo z jušno osnovo.

3Papriko očistimo semen in jo drobno narežemo, česen olupimo in nasekljamo. Ko se čebula razpusti, v kozico stresemo česen, premešamo in ko zadiši, dodamo še papriko. Dušimo nekaj minut, dodamo popečenega piščanca, potresemo z mleto papriko,  posolimo in zalijemo z vinom, ob stalnem mešanju dušimo toliko časa, da povre polovica tekočine.

4Zalijemo z jušno osnovo, znižamo temperaturo in pustimo, da se kuha še 45 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi zalivamo z jušno osnovo ali vodo.

5Medtem pripravimo še žličnike. V skledo nalijemo vodo, dodamo jajci in olje, malo posolimo in zmiksamo z električnim mešalcem, moko dodajamo postopoma. Dobro zmešamo, da ni grudic in maso pustimo počivati 15 minut. Masa mora biti dovolj gosta, da jo lahko oblikujemo med dvema žlicama, če ni, ji dodamo malo moke, če je pregosta pa malo vode. V večji lonec nalijemo vodo, jo posolimo in pustimo, da zavre.

6Naredimo še podmet za zgostitev paprikaša. Maslo in moko zmešamo v gladko pasto, prilijemo nekaj žlic tekočine iz kozice, dodamo še kislo smetano, dobro premešamo in podmet vlijemo v paprikaš. Kuhamo še nekaj minut, da se zgosti.

7Žličnike oblikujemo z dvema žlicama in jih polagamo v krop. Kuhamo jih 6 minut, nato jih s penovko poberemo iz kropa, damo na krožnik, polijemo s paprikašem in takoj postrežemo. Res je malo več dela, ampak postopki so precej enostavni in brez dvoma bo kosilo uspelo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite