Sočna, osvežujoča jed, ki jo lahko postrežemo kot predjed, malico ali lažji obrok. Obogatena z marinirano čebulo, trdo kuhanimi jajci, kaprami ter preprostim, a okusnim prelivom.
Sestavine za kuhano govedino s solatnim prelivom in marinirano čebulo
- 400-450 g kuhane govedine iz juhe
- 1 srednje velika rdeča čebula
- 2 trdo kuhana jajca
- 1,5–2 žlici kaper ali kislih kumaric (po okusu)
Solatni preliv
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1,5 žlice jabolčnega ali vinskega kisa
- 1 žlička dijonske gorčice
- sol
- sveže mlet črni poper
- 1 manjši šopek svežega drobnjaka (nasesekljan)
Postopek
1Jajci položite v lonec s hladno vodo. Segrejte do vretja, nato odstavite in pustite stati 9 minut. Nato ju ohladite v hladni vodi.
2Čebulo olupite in narežite na tanke rezine. Posujte z 1 žlico kisa in pustite marinirati vsaj 10 minut.
3Kapre sperite pod hladno vodo in jih dobro odcedite. Če uporabljate kisle kumarice, jih narežite na tanke rezine.
4Kuhano govedino narežite na tanke trakove, dolge približno 4–5 cm. Ohlajena jajca olupite in jih narežite na kolobarje.
5V skodelici dobro zmešajte gorčico in kis. Med mešanjem počasi dodajajte oljčno olje, da dobite kremast preliv. Na koncu dodajte sol, poper in drobnjak.