Jelenov golaž

Znam svetuje

Jelenov golaž je obrok, ki seže v čase, ko je bila hrana pristna in polna okusa. Najprej moramo izbrati najboljše kose jelenjega mesa, ki so nežni, sočni in polni okusa divjine. Meso narežemo na koščke, ki so dovolj veliki, da se ohrani tekstura in sočnost, a dovolj majhni, da se lepo zlijejo z ostalimi sestavinami.

Nato se lotimo priprave osnove za golaž. Na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo, da postane mehka in sladka. Dodamo sesekljan česen, da se sprosti njegov bogat okus. Nato v lonec dodamo koščke jelenjega mesa in jih na močnem ognju popečemo, da se lepo obarvajo in zaprejo svoje sokove znotraj.

Ko je meso lepo zapečeno, dodamo pridih arome z lovorjevim listom in nekaj vejicami svežega timijana. Nato v lonec dodamo korenje, gomolje zelene in sesekljano paradižnikovo mezgo, ki bodo dodali sladkost in rahlo kislost ter dopolnili okus golaža.

Vse skupaj prelijemo z divjačinskim fondom ali govejo juho, ki bo mesu in zelenjavi dodala globino okusa. Po želji lahko dodamo tudi rdeče vino, ki bo pripomoglo k ustvarjanju kompleksnosti okusa.

Ko smo ustvarili okusno osnovo, golaž počasi kuhamo na nizkem ognju, da se meso zmehča in okusi povežejo. Lahko ga spremljajo pire krompirjem, domače testenine ali svež kruh, ki bo vpijal okusno omako.

Sestavine za jelenov golaž

  • 800 g jelenjega mesa (ramstek ali hrbet), narezanega na kocke
  • 2 srednje veliki čebuli, nasekljani
  • 4 stroke česna, sesekljani
  • 2 korenčka, narezana na kolesca
  • 2 stebli zelene, narezani na rezine
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2 skodelici divjačinskega ali govejega fonda
  • 1 skodelica rdečega vina (po izbiri)
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 žlica svežega timijana, sesekljanega
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • poper

Postopek

1V velikem loncu segrejemo oljčno olje na srednji temperaturi. Dodamo nasekljano čebulo in pražimo, dokler ne postane mehka in prosojna. Dodamo sesekljan česen in pražimo še 1 minuto, da se sprosti njegov okus.

2V lonec damo koščke jelenjega mesa in jih popečemo na visoki temperaturi, da se lepo obarvajo. To bo pripomoglo k razvijanju bogatega okusa. Dodamo tudi paradižnikovo mezgo, korenček, zeleno, lovorjeva lista in svež timijan. Dobro premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo.

3Postopoma dodajamo divjačinski ali goveji fond (če ga nimamo, dodamo vodo) ter rdeče vino (če želimo). To bo ustvarilo okusno omako, ki se bo povezala s sestavinami. Zmanjšamo temperaturo in pokrijemo lonec.

4Počasi kuhamo približno 2 uri, da se meso zmehča. Med kuhanjem po potrebi dodajamo vodo ali juho, če se omaka preveč zgosti.

5Odstranimo oba lovorjeva lista in po potrebi dodamo sol in poper. Jelenov golaž postrežemo v globokih krožnikih, lahko ga spremljajo pire krompir, njoki ali domači rezanci.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite