Jelenov golaž – okus divjine, ki ogreje dušo

Znam svetuje

Jelenov golaž – okus divjine, ki ogreje dušo je jed, ki nas popelje v čas, ko je bila hrana preprosta, a polna značaja. Počasi dušeno jelenje meso v bogati omaki, odišavljeni z vinom, timijanom in lovorjem, pričara tisto toplino domače kuhinje, ki nas poveže z naravo in njenimi darovi. Odličen je za nedeljsko kosilo ali posebno priložnost, ko želite navdušiti z avtentičnim okusom divjačine.

Sestavine za jelenov golaž (za 4–6 oseb)

  • 800 g jelenjega mesa (ramstek ali hrbet), narezanega na kocke
  • 2 srednje veliki čebuli, drobno nasekljani
  • 4 stroki česna, sesekljani
  • 2 korenčka, narezana na kolobarje
  • 2 stebli zelene, narezani na rezine
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2 skodelici divjačinskega ali govejega fonda (cca 500 ml)
  • 1 skodelica rdečega vina (cca 250 ml, po želji)
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 žlica svežega timijana, drobno sesekljanega
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • poper

Postopek

1V večjem loncu segrejte oljčno olje na srednji temperaturi. Dodajte nasekljano čebulo in jo počasi pražite, da postane mehka in zlato obarvana. Nato dodajte česen in pražite še minuto, da zadiši.

2Dodajte kose jelenjega mesa in jih na močnem ognju hitro popečite z vseh strani, da se zaprejo sokovi in meso dobi lepo rjavo skorjico. To je ključ do bogatega okusa.

3Dodajte paradižnikovo mezgo, korenje, zeleno, lovorjeva lista in timijan. Dobro premešajte, da se vse sestavine povežejo. Prilijte rdeče vino in kuhajte 2–3 minute, da alkohol izpari.

4Prilijte fond ali juho, pokrijte lonec in zmanjšajte temperaturo. Počasi kuhajte 2 uri, da se meso popolnoma zmehča in omaka zgosti. Občasno premešajte in po potrebi dodajte še malo tekočine.

5Na koncu odstranite lovorjeva lista, poskusite in po potrebi začinite s soljo ter poprom. Golaž postrezite s pire krompirjem, njoki ali kosom domačega kruha, ki bo vpijal okusno omako.

Nasveti za popoln jelenov golaž

• Najboljši okus dobite, če meso dan prej marinirate v rdečem vinu, čebuli in začimbah.
• Za bolj bogato aromo lahko dodate nekaj rezin slanine ali dimljene pancete.
• Ne hitite – počasno dušenje na nizki temperaturi je ključno za mehko meso in globok okus.
• Golaž je naslednji dan še boljši, saj se okusi povežejo.
• Po želji lahko na koncu dodate žlico kisle smetane za kremast pridih.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Katero meso je najboljše za jelenov golaž?

Najboljše je meso iz ramena ali hrbta, saj ostane mehko in sočno tudi po dolgem kuhanju. Izogibajte se preveč pustim kosom, ker se lahko izsušijo.

Ali lahko golaž pripravim vnaprej?

Da – pravzaprav je še boljši naslednji dan, ko se okusi prepojijo. Hranite ga v hladilniku do 3 dni in ga pogrejte tik pred serviranjem.

Kaj postreči zraven jelenovega golaža?

Odlično se poda s krompirjevim pirejem, polento, domačimi njoki ali svežim kruhom. Za popolno izkušnjo ga postrezite s kozarcem suhega rdečega vina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite