Džuveč je odlična priloga, običajno rižu, zato pa je džuveč z mesom odlična samostojna jed.
Sestavine za džuveč z mesom
- 500 g svinjine
- 3 zelene paprike
- 5 srednjih paradižnikov
- 1 čebula
- 250-300 g riža
- 1 dcl tekoče kisle smetane
- olje
- sol
- 3 stroki česna
Postopek
1V loncu zavremo vodo in cca. 20 sekund blanširamo paradižnik. Paradižnik odcedimo, olupimo in narežemo na manjše kose. Če imamo težave z želodčno kislino, je dobro, da paradižniku odstranimo semena.
2Čebulo in česen drobno nasekljamo, prepražimo in dodamo meso. Meso na visokem ognju na hitro popečemo, da ne izpusti preveč vode.
3Papriki odstranimo semena in jo narežemo na široke rezance. Ogrejemo pečico na 200 stopinj Celzija.
4V pekač damo plast mesa, ki ga posujemo z rižem, paradižnikom in papriko. Plasti ponavljamo do vrha (kot pri lazanji).
5Vse skupaj prelijemo z vodo, ki smo ji dodali sol, malo olja in smetano. Pečemo v ogreti pečici od 35 do 45 minut.