Testo za torteline, ki je mehko kot oblaฤek, hitro pripravimo doma. S svojo mehko, elastiฤno in gladko teksturo omogoฤa ustvarjanje popolnih, roฤno izdelanih tortelinov, ki bodo brbonฤice osvojili z okusom in s teksturo.
Priprava testa za torteline je kot magiฤna ustvarjalna igra. Najprej zdruลพimo sveลพe jajce, moko in nekaj oljฤnega olja v veliki skledi. Zatem se lotimo gnetenja testa, da doseลพemo pravo konzistenco. Ko testo postane proลพno in se ne lepi na roke, ga zavijemo v folijo in pustimo poฤivati, da se razvijejo njegove arome in struktura. Sledi ลกe veฤ ustvarjanja, saj testo razvaljamo na tanko in ga razreลพemo na kvadrate ali kroge, odvisno od ลพelenega videza tortelinov. Seveda testo nadevamo s poljubno meลกanico, kot na primer z zelenjavo, s ลกpinaฤo in rikoto ali s puranjim filejem in zeliลกฤi.
Sestavine za testo za torteline
- 400 g moke (1/2 mehke, 1/2 ostre)
- 4 jajca
- 1 ลพliฤka olja
- ลกฤepec soli
Postopek
1Moko damo v skledo, naredimo jamico, dodamo jajca, sol in olje ter zamesimo testo.
2Na deski gnetemo testo toliko ฤasa, da je gladko (pribliลพno 10 minut). Testo oblikujemo v hlebฤek, ga pokrijemo in pustimo poฤivati 30 minut.
3Testo razdelimo na 3 dele in ga ฤim tanjลกe razvaljamo. Testo razreลพemo na kvadrate 5×5 cm in na vsakega poloลพimo 1/2 ลพliฤke poljubnega nadeva. Kvadrat prepognemo v trikotnik, nato ga zvijemo okoli kazalca, da sklenemo dva vogala in ju stisnemo skupaj.
4Kuhamo jih v rahlo osoljeni, vreli vodi, in sicer najveฤ 5 minut. Priplavati morajo na povrลกje.