Kruh z drožmi

Znam svetuje

Dobrodošli v svetu okusnega in domačega kruha s matičnimi drožmi! Ta recept ponuja popolno kombinacijo mehkega notranjega dela in hrustljave skorje, obogatene z aromo matičnih droži.

Z optimiziranimi sestavinami za udobje in odličen okus, boste brez težav pripravili svoj domači kruh. Sledite preprostim korakom in uživajte v svežem, dišečem kruhu, ki ga boste ponosno postregli družini in prijateljem.

Pripravite se na nepozabno doživetje peke kruha, ki bo vaš dom napolnilo s čudovitim vonjem in slastnim okusom. Pustite, da vas vodi naš preizkušen recept, ki bo vaš dom spremenil v pravo pekarno.

Sestavine za kruh z drožmi

Za nastavek

  • 15 g matičnih droži
  • 30 g vode
  • 30 g moke

Za kruh

  • 250 g vode
  • 1 žlička sladkorja
  • 8 g soli
  • 450 g moke

Pri peki

  • Papir za peko
  • Ostro moka za pomokanje košarice
  • Voda za poškropljenje testa med peko

Postopek

1Zjutraj, dan pred peko, zmešajte 15 g matičnih droži, 30 g vode in 30 g moke. Pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite stati, da se najmanj podvojijo, kar traja več ur, odvisno od temperature v hiši.

2Ko je nastavek pripravljen, v večjo skledo zlijte 250 g vode. V vodi raztopite 1 žličko sladkorja in 8 g soli, nato dodajte matične droži in premešajte. Dodajte še 450 g moke in z vlečenjem ter prepogibanjem ‘ugnetite’ testo približno 5 minut, da se sestavine dobro povežejo.

3Pokrijte skledo in pustite testo stati na sobni temperaturi 3 ure. Vsakih pol ure ga prepognite iz vseh štirih strani proti sredini.

4Po preteku treh ur zvrnite testo na rahlo pomokan pult in ga predoblikujte. Raztegnite ga v pravokotnik, nato pa vse štiri strani prepognite proti sredini. Hlebček pokrijte in pustite počivati vsaj 15 minut.

5Pripravite košarico za vzhajanje, v katero postavite kuhinjsko krpo, rahlo pomokano z ostro moko. Drugič oblikujte hlebček enako kot pri predoblikovanju, le da močneje. Položite hlebček v košarico za vzhajanje, gladka stran naj bo na dnu, in ga pokrijte s kuhinjsko krpo. Postavite v hladilnik, kjer bo testo vzhajalo čez noč.

6Naslednji dan segrejte pečico na 260 stopinj Celzija in posodo s pokrovom, v kateri boste pekli kruh. Ko je pečica segreta, čez košarico s hlebčkom položite papir za peko. Z desko za rezanje pokrijte košarico, jo obrnite in hlebček zvrnite na desko z gladko stranjo navzgor. Zarežite hlebček po želji, nato ga skupaj s papirjem prestavite v posodo. Poškropite z vodo, pokrijte s pokrovom in pecite 15 minut.

7Po 15 minutah odkrijte posodo, zmanjšajte temperaturo na 230 stopinj Celzija in kruh pecite še 20 minut.

8Če nimate posode s pokrovom, uporabite posodo z vročo vodo za prvih 15 minut peke.

9Hlebček ohladite na rešetki vsaj eno uro. Ko se ohladi, narežite na rezine in postrezite.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite