Fokača ali v izvirniku focaccia je mehko in puhasto kvašeno testo, premazano z dobrim, po možnosti domačim oljčnim oljem in potreseno samo z grobo soljo, začimbami ali obloženo s poljubnimi sestavinami.
Sestavine
Testo
- 400 g bele moke
- 230 ml vode
- 15 g kvasa
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička soli
- ½ žličke sladkorja
Nadev
- 1 bučka
- ½ čebule
- 30 ml oljčnega olja
- sveža zelišča
Postopek
1Kvas nadrobimo v mlačno vodo, mu dodamo sladkor, premešamo in pustimo 10 minut. Moki vmešamo sol in prilijemo vodo s kvasom in 3 žlice oljčnega olja. Zamesimo v gladko, mehko testo in pustimo vzhajati 1 uro.
2Vzhajano testo preložimo v pravokoten pekač, ki ga dobro namažemo z oljčnim oljem. Razporedimo ga po pekaču in vanj s prsti naredimo jamice. Testo premažemo z oljčnim oljem in pustimo, da se z njim napolnijo tudi jamice.
3Bučko in čebulo narežemo na tanke rezine in z njimi obložimo testo. Pustimo vzhajati toliko časa, da se nam pečica segreje na 220°C. Preden damo testo v pečico, ga še malo posolimo. Pečemo približno 20 minut, da se lepo zapeče. Ko fokačo vzamemo iz pečice, rob še enkrat premažemo z oljčnim olje, potresemo s svežimi nasekljanimi zelišči in postrežemo.