Miso ramen s piščancem karaage je popolna kombinacija japonskih okusov: bogata miso juha, mehki ramen rezanci, hrustljav ocvrt piščanec, marinirano jajce in hrustljava zelenjava. Ta ramen vas pogreje, nahrani in navduši s plastmi umamija. Pripravljen doma bo dišal kot iz prave ramen bare.
Sestavine za miso ramen s piščancem karaage (za 2 osebi)
- 150 g ramen rezancev
- 2 jajci
- 200 g piščančjih stegen brez kosti
- 2 žlici sojine omake
- 1 žlica mirina (ali žlička sladkorja)
- 1 žlička naribanega ingverja
- 2 stroka česna, sesekljana
- 3 žlice miso paste (rumene ali rdeče)
- 700 ml piščančje jušne osnove
- 1 žlička sezamovega olja
- 1 žlica masla
- 100 g koruze (konzervirane ali kuhane)
- 2 lističa nori alge
- 1 manjši bok choy (kitajska zel), razpolovljen
- šopek enoki gob
- mlada čebula za posip
- 2 žlici škroba za cvrtje (koruzni ali krompirjev)
- olje za cvrtje
- črni sezam in ščep šičimi togarashi (po želji)
Postopek
1Najprej pripravite marinirano jajce. Jajci kuhajte 6 minut, nato ju preložite v ledeno vodo. Olupite in marinirajte v mešanici 2 žlic sojine omake, 1 žlice mirina in malo vode. Pustite v hladilniku vsaj 2 uri (najbolje čez noč).
2Piščanca narežite na manjše koščke, začinite s sojino omako, ingverjem in česnom. Povaljajte v škrobu in ocvrite v vročem olju do zlato rjave barve. Odcedite na papirnati brisači.
3V loncu segrejte sezamovo olje in maslo. Dodajte česen, pražite nekaj sekund, nato dodajte miso pasto. Prelijte z jušno osnovo, zavrite in pustite, da se okusi povežejo.
4V drugi posodi na hitro blanširajte bok choy in enoki gobe (30 sekund). Posebej skuhajte ramen rezance po navodilih na embalaži, odcedite in razdelite v sklede.
5Prelijte z vročo miso juho, dodajte bok choy, koruzo, narezano marinirano jajce, enoki gobe, ocvrt piščanec karaage in nori alge.
6Posujte s sezamom, mlado čebulo in po želji ščepcem šičimi togarashi. Postrezite takoj – ramen je najboljši, ko je vroč in svež.
Nasveti za popoln ramen
• Miso pasto lahko prilagodite po okusu – rdeča miso je močnejša, rumena bolj nežna.
• Če želite bolj bogat okus, dodajte žličko tahinija ali malo masla v juho.
• Jajce naj bo rahlo tekoče v sredini – to je klasičen znak dobrega ramen jajca.
• Za vegansko različico uporabite tofu namesto piščanca in zelenjavno osnovo.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Katera miso pasta je najboljša za ramen?
Najbolj uravnotežen okus daje rumena miso pasta (shiro miso). Rdeča je bolj močna in slana, zato jo uporabite, če želite intenzivnejši okus.
Kako pripraviti ramen vnaprej?
Jušno osnovo in dodatke lahko pripravite dan prej. Pred serviranjem le pogrejte osnovo in dodajte sveže skuhane ramen rezance.
Kaj lahko dodam za več okusa?
Odličen dodatek so pražene gobe šitake, kapljica čilijevega olja ali nariban ingver. Po vrhu lahko dodate še sezamovo pasto za več kremnosti.