Kremna paradižnikova juha

Znam svetuje

Preprosta, okusna in kremasta paradižnikova juha, ki je pripravljena v dobre pol ure. Obožujejo jo prav vsi, tudi otroci.

Sestavine

  • 1,2 kg mesnatega paradižnika
  • 600 g češnjevega paradižnika
  • 8 strokov česna
  • 0,3 dl oljčnega olja
  • 1 večja čebula
  • 1 rdeča paprika
  • 1 večji krompir
  • 60 g paradižnikove mezge
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • večji šop sveže bazilike
  • sol in poper

Postopek

1Pečico predgrejemo na 220 °C. Paradižnike operemo in prepolovimo, prav tako operemo in razpolovimo češnjev paradižnik. Česen olupimo in damo potlačimo s hrbtno stranjo noža, da se malo zmečka. Paradižnike razporedimo na pekač, prav tako stisnjen česen, posolimo in popopramo, dodamo dve žlici oljčnega olja in pečemo 25 minut, da se paradižnik zmehča in vrhovi malo zapečejo.

2Čebulo olupimo in nasekljamo, papriko očistimo semen in narežemo na majhne koščke, krompir olupimo in prav tako narežemo na majhne koščke. V večjem loncu segrejemo preostalo oljčno olje in na njem popražimo čebulo, papriko in krompir. Med praženjem večkrat premešamo, pražimo nekje 7-8 minut, da čebula postekleni.

3V lonec dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Po potrebi dosolimo. Lonec pokrijemo in pustimo, da juha zavre. Znižamo temperaturo in kuhamo 15 minut, da se krompir zmehča.

3V juho dodamo pečen paradižnik, česen in natrgano baziliko. Nekaj jo prihranimo za okras. Kuhamo še dve minut, nato s paličnim mešalnikom juho spasiramo v gladko, kremno juho. Če vas motijo koščki paradižnikove kožice in semena, juho precedite skozi gosto cedilo. Vročo juho nalijemo na krožnike, potresemo s preostalo baziliko in takoj postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite