Kremna juha z mavrahi

Znam svetuje

Kremna juha z mavrahi ali užitni smrčki, kot je še drugo poznano ime teh odličnih gob čudnega videza, je lahko pripravljena na več načinov. Samo s svežimi gobami in tudi samo s posušenimi ali pa v kombinaciji obojih, suhih in svežih.

Če bomo juho do gladkega zmiksali s paličnim mešalnikom, gobe za boljši okus prej prepražimo, izpustimo pa panceto. Če želimo videti, kako lepi so mavrahi v juhi, jih nasekljamo na večje ali manjše kose, juhe pa seveda ne zmiksamo.

Ob koncu kuhanja lahko juho okrasimo s krutoni, ji dodamo žlico kisle smetane, posebej kuhane drobne testenine, ki jih zamešamo v juho in dobimo mineštro, ali pa ob postrežbi v juho dodamo sveže nariban kakovosten parmezan.

Sestavine za kremno juho z mavrahi

  • 40 g posušenih mavrahov ali pa
  • 300 g svežih mavrahov
  • 1 liter piščančje ali zelenjavne jušne osnove ali pa zgolj vode
  • 170 g bele čebule
  • 80 g pora
  • 50 g šalotke
  • 2 stroka česna
  • 100 g stebelne zelene
  • 80 g pancete
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 200 g krompirja
  • 2 žlički paradižnikove mezge
  • 3 centilitre šerija (po želji)
  • sol, poper
  • 1 žlička svežega origana ali majarona (ali ščepec suhih zelišč)

Postopek

1Posušene gobe namočimo v vodo za 30 minut. Parkrat jih močno premešamo, da morebitne smeti priplavajo na površje vode. Po pretečenem času gobe odcedimo. Sesekljamo mavrahe in jih pustimo, da počakajo.

2Pripravimo vse za juho. Nasekljamo čebulo, por in šalotko, česen olupimo in na grobo nasekljamo. Če želimo bolj fino narezano zelenjavo, jo damo v blender. Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke.

3Vzamemo 3-litrski lonec. Segrejte ga, dodajte dve žlički oljčnega olja in panceto ter pražimo, dokler panceta ne postane hrustljava, kar traja približno 5 minut. Ko je panceta pripravljena, dodamo narezano zelenjavo, premešamo ter kuhamo približno 10 minut, vmes pa še naprej mešamo. Dodamo še gobe, paradižnikovo mezgo in krompir ter kuhamo in mešamo še 5 minut.

4Dodamo tudi šeri in počakamo, da povre za polovico, nakar dodamo juho ali vodo ter zelišča, kot je majaron. Zavremo, potem zmanjšamo ogenj in kuhamo, dokler krompir ni mehak, kar traja do 30 minut. Začinimo s soljo. 10 minut pred koncem kuhanja dodamo še stebelno zeleno, ki smo jo narezali na koleščka.

5Postrežemo z majhnimi testeninami, ki jih umešamo v juho, z naribanim parmezanom, s kruhovimi krutoni, peteršiljem in dobrim oljčnim oljem. Če juho spasiramo, ji dodamo žlico kisle smetane. Izbira je vaša. Dober tek!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite