Juha iz stročjega fižola je odlična in nasitna jed na žlico, v kateri so še korenček, čebula, česen in kisla smetana.
Sestavine za juho iz stročjega fižola
- 400 g stročjega fižola (brez nitk)
- 4 žlice olja – najbolje oljčnega
- 1 žlica moke
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3-4 žlice kisle smetane
- 1 šopek nasekljanega svežega peteršilja
- sol
- poper
- 1 žlička rdeče paprike
Postopek
1Sesekljano čebulo in jo v večjem loncu, v katerega smo dali tri žlice olja pražimo pet minut, da se omehča in postekleni.
2Dodamo očiščeno in na kolute narezano korenje, očiščen in narezan stročji fižol ter dušimo 15 minut.
3Nato dolijemo 2-3 dcl vode, solimo in juho dušimo v pokriti posodi še 15 minut.
4Na žlici olja pripravimo prežganje iz moke. Dodamo strt česen, rdečo papriko in poper. V prežganje vlijemo 2 dcl vode in ko zavre, stresemo k fižolu.
5Nato vlijemo še približno liter vode in kuhamo še 15 minut, da se fižol in korenje skuhata.
6Kuhano juho po potrebi dosolimo ter začinimo s kislo smetano (po okusu) in sesekljanim peteršiljem.