Juha iz stročjega fižola

Znam svetuje

Juha iz stročjega fižola je odlična in nasitna jed na žlico, v kateri so še korenček, čebula, česen in kisla smetana.

Stročji fižol je odličen vir rastlinskih beljakovin, kar ga naredi pomembnega za vegetarijance in vegane ter tiste, ki želijo spremeniti svoj vir beljakovin.

Stročji fižol je bogat z vlakninami, ki so ključne za zdravje prebavnega sistema. Vlaknine prispevajo k redni prebavi in lahko pomagajo uravnavati raven holesterola v krvi.

Stročji fižol je relativno nizkokalorična hrana, kar ga naredi primernega za tiste, ki sledijo dietam za nadzor telesne teže.

Vsebuje številne pomembne vitamine in minerale, kot so vitamin A, vitamin C, kalij in folna kislina, ki so ključni za ohranjanje zdravja.

V stročjem fižolu se nahajajo antioksidanti, ki pomagajo zaščititi celice pred poškodbami prostih radikalov, s čimer lahko prispevajo k zmanjšanju vnetij in ohranjanju splošnega zdravja.

Zaradi teh lastnosti je stročji fižol ne le okusen del mnogih jedi, ampak tudi koristen za splošno zdravje in dobro počutje.

Sestavine za juho iz stročjega fižola

  • 400 g stročjega fižola (brez nitk)
  • 4 žlice olja – najbolje oljčnega
  • 1 žlica moke
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 3-4 žlice kisle smetane
  • 1 šopek nasekljanega svežega peteršilja
  • sol
  • poper
  • 1 žlička rdeče paprike
Solata iz stročjega fižola s feta sirom in orehi

Postopek

1Sesekljano čebulo in jo v večjem loncu, v katerega smo dali tri žlice olja pražimo pet minut, da se omehča in postekleni.

2Dodamo očiščeno in na kolute narezano korenje, očiščen in narezan stročji fižol ter dušimo 15 minut.

3Nato dolijemo 2-3 dcl vode, solimo in juho dušimo v pokriti posodi še 15 minut.

4Na žlici olja pripravimo prežganje iz moke. Dodamo strt česen, rdečo papriko in poper. V prežganje vlijemo 2 dcl vode in ko zavre, stresemo k fižolu.

5Nato vlijemo še približno liter vode in kuhamo še 15 minut, da se fižol in korenje skuhata.

6Kuhano juho po potrebi dosolimo ter začinimo s kislo smetano (po okusu) in sesekljanim peteršiljem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite