Juha iz stročjega fižola je odlična in nasitna jed na žlico, v kateri so še korenček, čebula, česen in kisla smetana.
Sestavine
- 400 g stročjega fižola (brez nitk)
- 4 žlice olja
- 1 žlica moke
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3-4 žlice kisle smetane
- 1 žlica peteršilja
- sol
- poper
- žlička rdeče paprike
Postopek
1Sesekljano čebulo prepražimo na 3 žlice olja. Dodamo narezano korenje, očiščen in narezan stročji fižol ter dušimo 15 minut.
2Nato dolijemo 2-3 dcl vode, solimo in fižol dušimo v pokriti posodi še 15 minut.
3Na žlici olja pripravimo prežganje iz moke. Dodamo strt česen, rdečo papriko in poper. V prežganje vlijemo 2 dcl vode in ko zavre, stresemo k fižolu. Nato vlijemo še približno liter vode in kuhamo še 15 minut, da se fižol in korenje skuhata.
4Kuhano juho po potrebi dosolimo ter začinimo s kislo smetano (po okusu) in sesekljanim peteršiljem.