Joto imamo radi, tisto s kislim zeljem ali pa to s kislo repo. Skuhamo jo lahko v enem loncu; kuhali jo bomo približno uro in pol in, ker je zelo dobra, pojedli v petih minutah.
Sestavine
- 600 g fižola
- 600 g krompirja
- 1 kg kisle repe
- 400 g suhih in prekajenih vršičkov
- 2 veliki čebuli
- 5 strokov česna
- šopek peteršilja
- steblo zelene
- lovorjev list
- majaron
- timijan
- žlička sladke rdeče paprike
- sol
- poper
- 0,3 dcl oljčnega olja ali dve žlici svinjske masti
Postopek
1Zvečer namočimo fižol. V večjem loncu, v katerem boste kuhali joto, na masti ali olju popražimo sekljano čebulo, in sicer toliko časa, da se zmehča. Ko je čebula narejena, dodamo sesekljan česen, narezano zeleno in polovico peteršilja. Ko česen zadiši, v lonec dodamo na koščke narezano suho meso, malo podušimo in zalijemo z vodo. Dodamo namočen fižol in lovor ter kuhamo pol ure.
2Po pol ure v lonec dodamo še olupljen in na kocke narezan krompir. Začinimo s soljo, poprom in vsemi začimbami. Kuhamo še pol ure, da se krompir in fižol zmehčata.
3Na koncu dodamo še kislo repo, ki jo malo narežemo in, če je prekisla, tudi malo operemo. Na zmernem ognju odkrito kuhamo še pol ure. Če je premalo tekočine, jo dodamo, vmes pa večkrat premešamo, da se jota ne prismodi.
4Če je jota preredka, iz lonca vzamemo malo krompirja in fižola, ju spasiramo in vrnemo v lonec. Jota bo še boljša naslednji dan.