Istrski bobiči so dlična koruzna mineštra po preverjenem istrskem receptu.
Sestavine
- suha rebra, kosti ali prekajena krača (pršutova kost)
- 400 g zrn mlade koruze
- 250 g rjavega fižola v zrnu
- 5 strokov česna
- 500 g krompirja
- 150 g korenja
- peteršilj za posip
- ščepec bazilike
- žlica rdeče sladke paprike
- 1 žlica olivnega olja
- sol
- poper
Postopek
1Fižol prejšnji dan namočimo v vodi. Odcedimo ga in kuhamo skupaj z očiščeno in dobro oprano pršutovo kostjo. Slanino narežemo na kose in jo nato z olupljenimi stroki česna dodamo fižolu.
2Ko je fižol na pol kuhan, dodamo še mlado koruzo, nato krompir in korenje, oba narezana na kockice. Ko je vse kuhano, par krompirjev z vilico pretlačimo, da zgostimo tekočino. Nato vzamemo iz lonca pršutovo kost in obrano meso vrnemo v juho.
3Po okusu vse še začinimo. Potresemo s sesekljanim peteršiljem, pokapljamo z oljčnim oljem in postrežemo.