Ješprenova mineštra

Znam svetuje

Ješprenova mineštra ali ričet, kot jo velikokrat imenujemo, je priljubljena enolončnica iz ječmena, fižola, krompirja, korenja in običajno prekajenega svinjskega mesa.

Odlična je tudi brez mesa ali, na primer, z gobami.  

Sestavine za ješprenovo mineštro

  • 250 g svinjskega prekajenega mesa – rebrca ali vršički
  • 250 g ješprenja
  • 150 g fižola
  • 150 g krompirja
  • 2 večja korenčka
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 steblo zelene
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 lovorjev list
  • 1 žlička timijana
  • 1 žlička sladke paprike, lahko tudi malo pekoče
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • sol
  • poper
  • 0,3 dl oljčnega olja ali žlica svinjske masti

Postopek

1Fižol čez noč namočimo. Ješprenj temeljito operemo pod tekočo vodo. Damo ju v lonec zalijemo s približno tremi litri hladne vode, dodamo lovor in kuhamo približno pol ure. Vode ne solimo.

2V drugem loncu segrejemo oljčno olje ali svinjsko mast. Dodamo nasekljano čebulo. Malo jo posolimo, da se hitreje razpusti. Ko povre vsa tekočina, ki jo spusti čebula,  dodamo ostrgan in na kolute narezan korenček, malo popražimo, nato dodamo še nasekljana česen, peteršilj in na majhne koščke narezano zeleno.

3Na visoki temperaturi  pražimo nekaj minut.

4Suho meso temeljito operemo, osušimo in narežemo na kose. Dodamo jih v lonec k čebuli. Nekaj minut dušimo, nato prilijemo na polovico kuhan fižol in ješprenj skupaj z vodo, v kateri sta se kuhala.

5Posolimo in popopramo, dodamo še svež ali posušen timijan in sladko oziroma pekočo papriko.

6Krompir olupimo in narežemo na majhne koščke. Dodamo ga v lonec. Če je premalo vode, je še malo dodamo.

7Kuhamo še pol ure, da se krompir zmehča. Poskusimo, če je dovolj začinjeno, če ni, dodamo še začimbe in paradižnikovo mezgo.

8Dobro premešamo in pustimo vreti še 10 minut. Postrežemo takoj.

Če te zanima…

  • Ječmen (Hordeum vulgare L.) je ena od najstarejših kulturnih rastlin, ki je bila uporabljena za prehrano in druge namene že pred tisočletji. 
  • Ječmen je ena od prvih vrst žit, ki so jih ljudje začeli gojiti. Njegova uporaba sega več tisoč let nazaj v zgodovino, in sicer v obdobje neolitika.
  • Že stari Egipčani so ječmen uporabljali za izdelavo kruha in piva.
  • Ječmen je eno najbolj razširjenih in najbolj poznanih žit. V njem najdemo veliko prehranskih vlaknin, vitaminov B kompleksa, mineralov (kalcij, magnezij, fosfor) in drugih hranilnih snovi.
  • Je odličen vir ogljikovih hidratov in beljakovin ter ima relativno nizko vsebnost maščob.
  • Ječmen je edina rastlina, ki v velikih količinah vsebuje vse vodotopne vitamine.
  • Študije kažejo, da lahko ječmen pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in zmanjšuje tveganje za diabetes tipa 2.
  • Zaradi vsebnosti beta-glukanov lahko ječmen prispeva k zniževanju ravni holesterola in s tem podpira zdravje srca.
  • Ječmen po luščenju in obdelavi postane ješprenj. Tako za kosilo ne bomo jedli ječmena, temveč ješprenj.
  • Ješprenj se uporablja v različnih oblikah, vključno s celimi zrnji, ječmenovo moko, ječmenovimi kosmiči in ječmenovo moko.
  • Pogosto ga uporabljajo za pripravo juh, enolončnic in kruha.
  • Ječmen se uporablja tudi pri proizvodnji piva. V procesu pivovarstva ječmen fermentira in ustvarja okuse, ki so značilni za pivo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite