Fižolova juha je polnega okusa ter je lahko odlična predjed ali tudi glavna jed. Nekateri jo uživajo celo hladno. Privoščimo ji malo prekajene slanine, da bo lepše dišala in poudarila okuse.
Fižol je poln dragocenih sestavin, zato bi lahko bil na našem meniju tudi vsak dan. Po 170 gramov kuhanega fižola na dan zniža trigliceride in holesterol, za dobrih 10 odstotkov se znižajo trigliceridi in za 20 odstotkov holesterol. Fižol odlično znižuje krvni tlak. Ima tudi vlaknine, ki spodbujajo delovanje jeter, žolčnika in sečnih poti, saj spodbujajo izločanje sečne kisline in se zato fižol uspešno bojuje proti artritisu. Obenem vlaknine nase vežejo strupene in maščobne snovi ter je tudi zato fižol dober ob zdravljenje težav s prebavo in ožiljem. Krepi še delovanje vranice in trebušne slinavke, ledvic in mehurja, kar je dodatni razlog, da si kdaj privoščimo mesec dni fižolove diete.
Sestavine za fižolovo juho
- 300 g suhega fižola
- 100 g jušne zelenjave
- 100 g krompirja
- 30 g maščobe
- žlička moke
- 50 g prekajene slanine
- 30 g čebule
- strok česna
- lovorov list
- ščepec majarona
- kis
Postopek
1Suh fižol dan pred kuhanjem preberemo, operemo in namočimo. Naslednji dan ga damo v lonec z 2 litroma sveže vode in kuhamo na srednjem ognju.
2Med kuhanjem mu dodamo lovorov list. Ko je fižol na pol kuhan, dodamo še jušno zelenjavo in na kocke narezan krompir. Kuhamo naprej.
3Medtem pripravimo prežganje iz maščobe, slanine, moke in čebule, dodamo še strt česen in vse skupaj stresemo k fižolu.
4Juho izboljšamo s koncentratom paradižnika, dodamo ščep majarona, dosolimo, popramo in nazadnje še okisamo.