Prekmurska gibanica

Znam svetuje

Slovenska tradicionalna sladica, ki je znama pod imenom prekmurska gibanica, za katero obstaja zelo veliko razliฤnih domaฤih receptov in tudi mi imamo svojega. Pomembno je samo, da ima plasti iz maka, orehov, skute in jabolk in da so plasti lepo loฤene. Priprava nam vzame nekoliko veฤ ฤasa, je pa daleฤ od tega, da bi bila komplicirana. Ker je zelo dobra sveลพa in ลกe mlaฤna, se jo je vredno lotiti doma.

Za to koliฤino sestavin smo uporabili pravokoten pekaฤ velikosti 35×24 cm s snemljivim obodom.

Sestavine za prekmursko gibanico

Krhko testo

  • Poloviฤna koliฤina krhkega testa

Vleฤeno testo

  • Dvojna koliฤina vleฤenega testa

Makov nadev

  • 250 g mletega maka
  • 80 g sladkorja
  • 150 ml vroฤega mleka

Skutin nadev

  • 700 g skute
  • 1 jajce
  • 100 g sladkorja

Orehov nadev

  • 250 g mletih orehov
  • 100 g sladkorja
  • 150 ml vroฤega mleka

Jabolฤni nadev

  • 3-4 jabolka (700 g)
  • 2 ลพlici sladkorja
  • malo limoninega soka
  • cimet

Preliv

  • 2 kisli smetani
  • 2 jajci
  • 80 g sladkorja
  • 150 g masla in ลกe malo masla za pekaฤ

Vrhnji preliv

  • 100 g sladke smetane
  • 50 g masla
  • 50 g sladkorja

Postopek

1Pripravimo krhko testo in ga damo poฤivati v hladilnik. Pripravimo vleฤeno testo, ga razdelimo na 9 delov, premaลพemo z oljem in pustimo poฤivati. Medtem pripravimo nadeve.

2Mleti mak in sladkor zalijemo z vrelim mlekom, premeลกamo in pustimo, da se ohladi in malo napije. Na enak naฤin pripravimo tudi orehov nadev.

3Skuto dobro zmeลกamo z jajcem in sladkorjem. Jabolka naribamo, jim vmeลกamo sladkor in cimet ter limonin sok. Kislo smetano zmeลกamo z jajcema in sladkorjem ter stopimo maslo.

4Pekaฤ v katerem bomo pekli gibanico dobro premaลพemo z maslom. Krhko testo razvaljamo na velikost pekaฤa (pribliลพno pol cm na debelo) in z njim obloลพimo dno pekaฤa ter z vilicami dobro prepikamo.

5Krhko testo premaลพemo s polovico makovega nadeva in z ลพlico prelijemo najprej s smetanovim prelivom in nato ลกe s stopljenim maslom. Uporabimo malo veฤ kot โ…› vsakega. Prvi hlebฤek vleฤenega testa razvleฤemo, malo veฤje kot je velikost pekaฤa in poloลพimo ฤez makov nadev. Testo poloลพimo tako, da debelejลกi robovi gledajo ฤez pekaฤ.

6Nadaljujemo s skutinim nadevom. Polovico ga namaลพemo na testo in polijemo s smetanovim prelivom in stopljenim maslom. Tukaj lahko uporabimo nekoliko manj obojega, saj je skutin nadev sam po sebi bolj soฤen. Vzamemo drugi hlebฤek testa, ga razvleฤemo  in prekrijemo skutino plast.

7Sledi orehova plast. Tudi tukaj po testu razporedimo polovico nadeva in ker je ta nadev manj moker prelijemo z malo veฤ kot osmino smetanovega preliva in stopljenega masla. Ponovno vzamemo hlebฤek testa, ga razvleฤemo in prekrijemo orehov nadev.

8Zadnji na vrsti je jabolฤni nadev. S polovico jabolk enakomerno obloลพimo testo, sok ki je odtekel pustimo v posodi, da jabolka ne bodo premokra. Tudi ta nadev prelijemo z malo manj kot osmino smetanovega preliva in masla. Vzamemo ฤetrti hlebฤek testa, ga razvleฤemo in prekrijemo jabolฤno plast.

9Vse plasti v enakem vrstnem redu ponovimo ลกe enkrat. Na koncu zadnji hlebฤek razvleฤemo in pokrijemo zadnjo, jabolฤno plast. Sedaj, ko smo gibanico dokonฤali odreลพemo vse debele robove vleฤenega testa, ki nam visijo ฤez rob pekaฤa in ostanek tankega testa potisnemo ob rob gibanice. Med seboj zmeลกamo ลกe sestavine za vrhnji preliv, zadnjo plast testa z njim premaลพemo in potisnemo v peฤico, ki smo jo segreli na 180ยฐC. Peฤemo pribliลพno 1 uro. Gibanico hladimo nekaj ur in pred postreลพbo po ลพelji posipamo s sladkorjem v prahu.

Nasvet

ฤŒe si ลพelimo malo olajลกati delo, lahko kupimo listiฤe vleฤenega testa. Pazimo samo, da kupimo tanjลกe listiฤe in da jih bomo imeli dovolj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite