Slovenska tradicionalna sladica, ki je znama pod imenom prekmurska gibanica, za katero obstaja zelo veliko razliฤnih domaฤih receptov in tudi mi imamo svojega. Pomembno je samo, da ima plasti iz maka, orehov, skute in jabolk in da so plasti lepo loฤene. Priprava nam vzame nekoliko veฤ ฤasa, je pa daleฤ od tega, da bi bila komplicirana. Ker je zelo dobra sveลพa in ลกe mlaฤna, se jo je vredno lotiti doma.
Za to koliฤino sestavin smo uporabili pravokoten pekaฤ velikosti 35×24 cm s snemljivim obodom.
Sestavine za prekmursko gibanico
Krhko testo
- Poloviฤna koliฤina krhkega testa
Vleฤeno testo
- Dvojna koliฤina vleฤenega testa
Makov nadev
- 250 g mletega maka
- 80 g sladkorja
- 150 ml vroฤega mleka
Skutin nadev
- 700 g skute
- 1 jajce
- 100 g sladkorja
Orehov nadev
- 250 g mletih orehov
- 100 g sladkorja
- 150 ml vroฤega mleka
Jabolฤni nadev
- 3-4 jabolka (700 g)
- 2 ลพlici sladkorja
- malo limoninega soka
- cimet
Preliv
- 2 kisli smetani
- 2 jajci
- 80 g sladkorja
- 150 g masla in ลกe malo masla za pekaฤ
Vrhnji preliv
- 100 g sladke smetane
- 50 g masla
- 50 g sladkorja
Postopek
1Pripravimo krhko testo in ga damo poฤivati v hladilnik. Pripravimo vleฤeno testo, ga razdelimo na 9 delov, premaลพemo z oljem in pustimo poฤivati. Medtem pripravimo nadeve.
2Mleti mak in sladkor zalijemo z vrelim mlekom, premeลกamo in pustimo, da se ohladi in malo napije. Na enak naฤin pripravimo tudi orehov nadev.
3Skuto dobro zmeลกamo z jajcem in sladkorjem. Jabolka naribamo, jim vmeลกamo sladkor in cimet ter limonin sok. Kislo smetano zmeลกamo z jajcema in sladkorjem ter stopimo maslo.
4Pekaฤ v katerem bomo pekli gibanico dobro premaลพemo z maslom. Krhko testo razvaljamo na velikost pekaฤa (pribliลพno pol cm na debelo) in z njim obloลพimo dno pekaฤa ter z vilicami dobro prepikamo.
5Krhko testo premaลพemo s polovico makovega nadeva in z ลพlico prelijemo najprej s smetanovim prelivom in nato ลกe s stopljenim maslom. Uporabimo malo veฤ kot โ vsakega. Prvi hlebฤek vleฤenega testa razvleฤemo, malo veฤje kot je velikost pekaฤa in poloลพimo ฤez makov nadev. Testo poloลพimo tako, da debelejลกi robovi gledajo ฤez pekaฤ.
6Nadaljujemo s skutinim nadevom. Polovico ga namaลพemo na testo in polijemo s smetanovim prelivom in stopljenim maslom. Tukaj lahko uporabimo nekoliko manj obojega, saj je skutin nadev sam po sebi bolj soฤen. Vzamemo drugi hlebฤek testa, ga razvleฤemo in prekrijemo skutino plast.
7Sledi orehova plast. Tudi tukaj po testu razporedimo polovico nadeva in ker je ta nadev manj moker prelijemo z malo veฤ kot osmino smetanovega preliva in stopljenega masla. Ponovno vzamemo hlebฤek testa, ga razvleฤemo in prekrijemo orehov nadev.
8Zadnji na vrsti je jabolฤni nadev. S polovico jabolk enakomerno obloลพimo testo, sok ki je odtekel pustimo v posodi, da jabolka ne bodo premokra. Tudi ta nadev prelijemo z malo manj kot osmino smetanovega preliva in masla. Vzamemo ฤetrti hlebฤek testa, ga razvleฤemo in prekrijemo jabolฤno plast.
9Vse plasti v enakem vrstnem redu ponovimo ลกe enkrat. Na koncu zadnji hlebฤek razvleฤemo in pokrijemo zadnjo, jabolฤno plast. Sedaj, ko smo gibanico dokonฤali odreลพemo vse debele robove vleฤenega testa, ki nam visijo ฤez rob pekaฤa in ostanek tankega testa potisnemo ob rob gibanice. Med seboj zmeลกamo ลกe sestavine za vrhnji preliv, zadnjo plast testa z njim premaลพemo in potisnemo v peฤico, ki smo jo segreli na 180ยฐC. Peฤemo pribliลพno 1 uro. Gibanico hladimo nekaj ur in pred postreลพbo po ลพelji posipamo s sladkorjem v prahu.
Nasvet
ฤe si ลพelimo malo olajลกati delo, lahko kupimo listiฤe vleฤenega testa. Pazimo samo, da kupimo tanjลกe listiฤe in da jih bomo imeli dovolj.