Jabolčna pita s skuto

Znam svetuje

Jabolčna pita s skuto je preprosta za pripravo, ključ do uspeha pa so prava jabolka – priporočamo zlati delišes ali granny smith, ki s svojo sladkostjo in kislostjo poskrbita za lepo ravnovesje nadeva. Jabolka naj narežete na tanke rezine in jih nežno začinite s cimetom, muškatnim oreščkom ter svežim limoninim sokom za dodatno svežino. Takoj po rezanju jih prelijte z limoninim sokom, da ne potemnijo in pita ostane lepega videza.

Sestavine za jabolčno pito s skuto

Testo

  • 250 g moke
  • 125 g hladnega masla, narezanega na kocke
  • 50 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1/2 žličke soli

Skutni nadev

  • 250 g skute
  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • Ščepec soli

Jabolčni nadev

  • 4 večja jabolka (npr. zlati delišes ali granny smith), olupljena in narezana na tanke rezine
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • Ščepec muškatnega oreščka
  • Sok pol limone

Postopek

1 V skledo presejte moko, jo zmešajte s sladkorjem in soljo ter dodajte na kocke narezano hladno maslo. S prsti drobite, da dobite enakomerne drobtine (lahko si pomagate z nožem ali vilicami).

2 Dodajte jajce in hitro zamesite testo. Oblikujte hlebček, ovijte v prozorno folijo in za 30 minut postavite v hladilnik.

3 Pripravite skutni nadev: v skledi zmešajte skuto, jajci, sladkor, vaniljev ekstrakt in ščepec soli. Mešajte, da dobite enotno, gladko maso.

4 Pripravite jabolčni nadev: rezine jabolk takoj po rezanju prelijte z limoninim sokom, nato vmešajte sladkor, cimet in muškatni orešček. Dobro premešajte, da se začimbe enakomerno porazdelijo.

5 Pečico segrejte na 180 °C.

6 Ohlajeno testo razvaljajte na pomokani površini tako, da pokrije dno in obod okroglega pekača premera 23 cm. Dno nekajkrat prebodite z vilicami.

7 Po testu enakomerno razporedite skutni nadev, nato pa po njem razporedite pripravljene jabolčne rezine.

8 Pecite 35–40 minut oz. dokler testo ni lepo zlato rjavo, nadev pa učvrščen.

9 Pito ohladite v pekaču. Pred serviranjem jo lahko okrasite s svežimi lističi mete ali melise.

Nasveti za vrhunski rezultat

Za najlepši videz jabolka narežite na tanke, enakomerne rezine in jih takoj prelijte z limoninim sokom, da ne potemnijo. Zlati delišes da več sladkobe, granny smith pa prijetno kislino – kombinacija obeh je odlična. Če je jabolk zelo sočno, jih po mešanju s sladkorjem in začimbami pustite nekaj minut, da spustijo sok, odvečno tekočino pa odlijte.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Katera jabolka so najboljša?

Najbolje se obnesejo sorte zlati delišes in granny smith – prva doda sladkobo, druga kislino in lepo strukturo po peki.

Kako preprečite potemnitev jabolk?

Rezine takoj po rezanju prelijte z limoninim sokom in na hitro premešajte, da so vse enakomerno prevlečene.

Ali lahko testo predhodno spečete (blind bake)?

Lahko, če želite še bolj hrustljavo dno: testo obložite s papirjem za peko, nasujte uteži in pecite 10–12 minut pri 180 °C, nato nadaljujte po receptu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite