Prekmurski dodoli – Dödöli

Znam svetuje

Dödoli, tradicionalna jed iz starega krompirja, so prava poslastica, ki združuje bogate okuse in avtentično kulinarično izkušnjo. Ta prefinjen recept vam omogoča, da ustvarite popolne dödole, katerih mehkoba in okus sta nepozabna. Z izbrano kombinacijo sestavin in skrbno prilagojeno pripravo boste dosegli vrhunsko jed, ki bo navdušila vaše brbončice.

Preizkusite ta recept in doživite harmonijo krompirjevega okusa, nežnosti moke ter karameliziranega sladkastega pridiha, ki ga prinese domača svinjska mast. S spretno pripravljeno zabelo iz kisle smetane in pražene čebule bodo vaše dödole zasijale na krožniku.

Bodite pripravljeni na kulinarično potovanje skozi tradicionalno slovensko kuhinjo, kjer se prepletajo okusi, tradicija in inovacija.

Sestavine za prekmurske dodole – dödöli

  • 1,5 kg krompirja (starega)
  • 900–1000 gramov moke
  • sol
  • 150 g svinjske masti
  • 2 čebuli
  • 200 ml kisle smetane
  • voda

Postopek

1Krompir olupite, narežete na večje kose in ga v večjem loncu kuhate v slani vodi, ki ravno prekrije krompir.

2Ko je krompir skoraj kuhan, dodajte moko. S kuhalnico naredite luknjo v sredini, da bo voda lažje poparila moko, in pustite, da se kuha še približno deset minut oziroma dokler moka ni poparjena.

3Odcedite večino vode in nato s veliko kuhalnico mešajte, dokler se moka in krompir popolnoma ne zmešata in postaneta lepljiva. Po potrebi lahko uporabite električni mešalnik s kavlji za gnetenje.

4Dödole ne smejo vsebovati grudic moke ali krompirja. Med mešanjem je pomembna fizična moč, ki se uporablja pri tem koraku.

5Pripravite zabelo iz kisle smetane in pražene čebule. Na svinjski masti prepražite eno na kolobarje zrezano čebulo, dodajte 200 ml kisle smetane in zavrite do vrenja.

Če vas zanima …

Dödole se običajno pripravljajo iz starega krompirja, in fizična moč med mešanjem je ključna razlika med dödoli in žganci.

Najboljši dödoli so pripravljeni z domačo, prekmursko svinjsko mastjo. Za zabelo prepražite čebulo na svinjski masti, ki naj bo narezana na trakove. Pri praženju dosežite rahlo karameliziranje čebule za sladkast okus.

Kuhane dödole vedno zložite na servirni krožnik v majhne kupčke, šele nato jih prelijte z zabelo. Smetana v zabeli naj vsebuje čim več maščobe, saj tako okrepi okus.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite