Domači kečap

Znam svetuje

Vsem, ki imate radi kečap priporočamo, da si ga poleti, ko je paradižnikov na pretek, naredite sami. Veliko boljši je od kupljenega, pa tudi bolj zdrav je.

Sestavine

  • 2 kg paradižnikov
  • 2 večji čebuli
  • 5 strokov česna
  • 3 zvrhane žlice sladkorja
  • 50 ml belega kisa
  • sol in poper
  • mleta rdeča paprika
  • oljčno olje

Postopek

1Paradižnik operemo, odstranimo zeleni del in narežemo na kose. Če imamo možnost, uporabimo domač in bolj mesnat paradižnik. Čebulo olupimo in nasekljamo. V večjem loncu segrejemo oljčno olje, dodamo čebulo, jo solimo in popražimo, da se zmehča. Česen olupimo in s stiskalnikom stisnemo na čebulo. Prepražimo samo toliko, da česen zadiši.

2K prepraženi čebuli dodamo narezan paradižnik in kuhamo samo toliko časa, da se paradižnik zmehča. Zmiksamo ga s paličnim mešalnikom in precedimo čez gosto cedilo, da odstranimo lupino in semena.

3Paradižnikovo omako prelijemo nazaj v lonec, dodamo kis, sladkor in mleto papriko ter solimo in popramo. Z začimbami ne pretiravamo, saj se bo omaka še povrela in se zgostila.

4Na zmernem ognju ob rahlem vretju kuhamo še približno eno uro in pol in vmes večkrat premešamo, da se ne prismodi. Ko dobimo želeno gostoto kečapa, ga poizkusimo in po potrebi posolimo in dodamo poper. Prelijemo v čiste in suhe kozarce, dobro zapremo in hranimo v temnem in hladnem prostoru.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite