Rรบssula virรฉscens ali zelenkasta golobica je odliฤna goba, ki je zaradi modrikasto-zelene obarvanosti klobuka zelo prepoznavna. To je najokusnejลกa goba od vseh golobic, kar dokazuje tudi recept za Polnjene zelene golobice.
Edina slaba lastnost zelene golobice je ta, da jo moramo uporabiti kmalu po nabiranju, saj jo rada napade plesen. Ker ima ฤvrsto meso, je primerna za peฤenje na ลพaru in paniranje, vendar moramo ravnati previdno, ker je krhka. Odliฤna je peฤena, duลกena ali celo presna. ฤe jo bomo pokapali zgolj z limoninim sokom in oljฤnim oljem, posolili in popoprali, bo njen okus na naลก obraz zagotovo privabil nasmeh.
Sestavine za polnjene zelene golobice
- 8 veฤjih zelenih golobic
- 2 ลกalotki ali 1 ฤebula
- 3 ลพlice kruลกnih drobtin
- 50g naribanega parmezana* (po ลพelji)
- peterลกilj
- maslo
- oljฤno olje
- sol
- poper
Postopek
1Zelene golobice neลพno oฤistimo s papirnato kuhinjsko brisaฤko ali mehko ลกฤetko.
2Pri klobuku jim odreลพemo bete in jih drobno sesekljamo. Drobno sesekljamo tudi ลกalotko (ali ฤebulo) in peterลกilj.
3Na zmerni temperaturi in oljฤnem olju rahlo popraลพimo ลกalotko (ฤebulo) in drobno narezane bete, vendar le toliko, da po kuhinji prijetno zadiลกi.
4Vse skupaj odstavimo iz vira toplote, potresemo z drobtinami, sveลพim peterลกiljem, posolimo in popopramo po okusu. Dodamo parmezan. Zmes neลพno premeลกamo, da se sestavine poveลพejo med seboj.
5S tako pripravljeno zmesjo napolnimo klobuke. Na vsak napolnjen klobuk damo ลกe koลกฤek masla, ki bo gobam dodal prijetno aromo.
6Polnjene zelene golobice peฤemo v segreti peฤici pri 200ยฐC pribliลพno 20 minut.
Nasvet
Okus zmesi lahko izboljลกate s svojim izborom zaฤimb, mi pa vam predlagamo, da navadne bele kruลกne dobtine zamenjate s polnozrnatimi.