Polnjene zelene golobice

Znam svetuje

Rรบssula virรฉscens ali zelenkasta golobica je odliฤna goba, ki je zaradi modrikasto-zelene obarvanosti klobuka zelo prepoznavna. To je najokusnejลกa goba od vseh golobic, kar dokazuje tudi recept za Polnjene zelene golobice.

Edina slaba lastnost zelene golobice je ta, da jo moramo uporabiti kmalu po nabiranju, saj jo rada napade plesen. Ker ima ฤvrsto meso, je primerna za peฤenje na ลพaru in paniranje, vendar moramo ravnati previdno, ker je krhka. Odliฤna je peฤena, duลกena ali celo presna. ฤŒe jo bomo pokapali zgolj z limoninim sokom in oljฤnim oljem, posolili in popoprali, bo njen okus na naลก obraz zagotovo privabil nasmeh.

Sestavine za polnjene zelene golobice

  • 8 veฤjih zelenih golobic
  • 2 ลกalotki ali 1 ฤebula
  • 3 ลพlice kruลกnih drobtin
  • 50g naribanega parmezana* (po ลพelji)
  • peterลกilj
  • maslo
  • oljฤno olje
  • sol
  • poper

Postopek

1Zelene golobice neลพno oฤistimo s papirnato kuhinjsko brisaฤko ali mehko ลกฤetko.

2Pri klobuku jim odreลพemo bete in jih drobno sesekljamo. Drobno sesekljamo tudi ลกalotko (ali ฤebulo) in peterลกilj.

3Na zmerni temperaturi in oljฤnem olju rahlo popraลพimo ลกalotko (ฤebulo) in drobno narezane bete, vendar le toliko, da po kuhinji prijetno zadiลกi.

4Vse skupaj odstavimo iz vira toplote, potresemo z drobtinami, sveลพim peterลกiljem, posolimo in popopramo po okusu. Dodamo parmezan. Zmes neลพno premeลกamo, da se sestavine poveลพejo med seboj.

5S tako pripravljeno zmesjo napolnimo klobuke. Na vsak napolnjen klobuk damo ลกe koลกฤek masla, ki bo gobam dodal prijetno aromo.

6Polnjene zelene golobice peฤemo v segreti peฤici pri 200ยฐC pribliลพno 20 minut.

Nasvet

Okus zmesi lahko izboljลกate s svojim izborom zaฤimb, mi pa vam predlagamo, da navadne bele kruลกne dobtine zamenjate s polnozrnatimi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite