Domače riževo testo

Znam svetuje

Domače riževo testo zlahka pripravimo tudi doma. Potrebujemo le riževo in koruzno moko. Koruzna moka nam je dobro poznana, riževa moka pa nam je postala domača, odkar so postale azijske restavracije sestavni del našega kulinaričnega sveta. Riževa moka je brezglutenska moka, rahla in fina, bele barve in domala brez okusa ter vsestransko uporabna. Lahko jo kupimo v specializiranih trgovinah ali pa jo pripravimo tudi sami ter zgolj zmeljemo suh riž v mlinčku za kavo ali žita. Ker ne vsebuje glutena, je primerna tudi za ljudi s celiakijo ali drugimi oblikami glutenske intolerance.

Sestavine za domače riževo testo

  • 1 skodelica riževe moke
  • 1/2 skodelice koruzne moke (ali druge vrste moke)
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1 skodelica vode

Postopek

1V veliki skledi zmešamo riževo moko, koruzno moko in sol. V sredini naredimo jamico in počasi dodajamo vodo ter z rokami ugnetemo gladko in mehko testo. Pokrijemo ga s krpo in pustimo počivati 30 minut.

2Na vrsti je valjanje testa. Delovno površino premažemo z oljem, da se je testo ne bo oprijemalo. Razvaljamo ga res tanko, na približno 1-2 mm debelosti. Nato ga narežemo na kvadratke ali pravokotnike, odvisno od tega, kako velike zavitke želimo.

3Riževo testo je pripravljeno za uporabo v različnih jedeh, kot so spomladanski zavitki, jajčni zavitki in druge azijske jedi.

Če te zanima …

… Največji proizvajalec riža na svetu je Kitajska, ki proizvede več kot 30% celotne svetovne proizvodnje riža. Drugi največji proizvajalec je Indija s približno 20% svetovne proizvodnje riža. Sledijo Indonezija, Bangladeš, Vietnam, Tajska, Filipini, Brazil, Japonska in ZDA.

… Največja kitajska riževa polja se nahajajo na območju reke Jangce v provinci Hunan in se imenujejo riževe terase Longshenga (Longsheng Rice Terraces). Ta območja, ki so del edinstvene in slikovite pokrajine, so znana po svojih terasastih riževih poljih in tako posebna, da jih je leta 1997 Unesco razglasil za svetovno dediščino.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite