Na vrhuncu poletja, ko je veliko sadja in ga ne uspemo sproti pojesti, je ฤas za kuhanje marmelad, vlaganje kompotov in, seveda, pripravljanje likerjev. Tale iz fig je res okusen: poleti ga dodajamo razliฤnim koktajlom, pijemo ohlajenega v ledenih kozarcih (podobno kot limoncello), pozimi pa pri sobni temperaturi. ฤe ga spremlja ลกe kakลกna dobra domaฤa sladica, je pa to zmagovalna kombinacija.
Ker so fige precej sladke, ne pretiravajmo s sladkorjem – mi smo uporabili rjavega, saj da likerju lepo, zlato barvo.
Sestavine za figov liker
- 500 g sveลพih fig
- 500 ml vode
- 500 ml ฤistega alkohola
- 180 g rjavega sladkorja
- ลกฤepec cimeta โ neobvezno
Postopek
1Fige operemo, osuลกimo in prereลพemo na polovico. Lahko jih tudi olupimo, ni pa nujno.
2V veฤji steklen kozarec damo fige in alkohol. Dobro zapremo in pustimo macerirati 10 dni. Enkrat na dan dobro pretresemo.
3Po desetih dneh naredimo sirup tako, da segrejemo vodo s sladkorjem in segrevamo tako dolgo, da se sladkor popolnoma stopi. Dodamo ลกe ลกฤepec cimeta in sirup ohladimo.
4Alkohol, v katerem se namakajo fige, je prevzel okus, barvo in vonj fig. Dobro ga precedimo skozi gazo in iz fig iztisnemo vso tekoฤino.
5Zmeลกamo s sirupom, dobro premeลกamo in shranimo v manjลกih, ฤistih stekleniฤkah. Tako ga pustimo vsaj en teden in naลก liker iz fig ali ficoncello je pripravljen. Lahko ga hranimo dve leti.
Ali se lahko namesto custega alkohola uporabi tropinovec?
Seveda lahko, ali pa kakลกno drugo alkoholno pijaฤo, recimo vodko, prilagodimo pa koliฤino sladkorja in vode
lep pozdrav