Jogurtova torta z borovnicami

Znam svetuje

Jogurtova torta z borovnicami, za pripravo katere ne bomo potrebovali pečice, se prileže v vročih poletnih popoldnevih. Sestavin je dovolj za tortni model premera 23 cm.

Sestavine za jogurtovo torto z borovnicami

Za tortno dno

  • 300 g maslenih piškotov
  • 80 g masla

Za kremo

  • 500 g navadnega čvrstega jogurta
  • 500 ml sladke smetane za stepanje
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • 12 lističev želatine
  • sok 1 limone

Za preliv

  • 500 g borovnic
  • 2 žlici limoninega soka
  • 50 g sladkorja

Postopek

1Piškote v multipraktiku ali z valjarjem zmeljemo v drobtine. Maslo stopimo in ga primešamo drobtinam, dobro pregnetemo. Maso in enakomerno razporedimo po dnu pekača. Če je masa presuha, dodamo še malo  mleka. S hrbtno stranjo žlice ali kar z dlanmi oblikujemo tortno dno. Postavimo ga v hladilnik, da se maslo strdi.

2Lističe želatine za 10 minut namočimo v mrzli vodi, vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo. Ko se namočijo, jih dobro ožamemo. Limonin sok segrejemo in lističe želatine stopimo v mlačnem limoninem soku. Bodimo pozorni, da se lističi popolnoma stopijo.

3Jogurte zmešamo s sladkorjem (eno žlico sladkorja prihranimo za smetano) in z vaniljevim sladkorjem. Jogurtom primešamo stopljeno želatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi.

4Smetano z žlico sladkorja čvrsto stepemo. Smetano enakomerno vmešamo v jogurtovo maso. Maso razdelimo na dva dela.

5Borovnice (nekaj jih pustimo za okras) s sladkorjem in limoninim sokom postavimo na ogenj, kuhamo približno 10 minut, da spustijo sok. Odvzamemo 5 žlic soka in ga enakomerno vmešamo v polovico jogurtove mase, da dobimo dvobarven nadev. Nato borovnice spasiramo s paličnim mešalnikom.

6Po piškotni osnovi najprej enakomerno razporedimo jogurtovo maso, postavimo za 10 minut v hladilnik, nato še jogurtovo maso z borovničevim sokom, spet postavimo za 10 minut v hladilnik.

7Na koncu še po vrhu čim bolj enakomerno razporedimo ohlajen borovničev preliv. Torto postavimo čez noč v hladilnik. Preden postrežemo jo še okrasimo s svežimi borovnicami.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite