Doma narejene odliฤna francoska bageta.
Sestavine
Testo
- 1 kg bele pลกeniฤne moke (tip 500)
- 500 ml vode
- 25 g soli
- 30 g kvasa
- 20 g masla
Kislo testo
- 200 g moke
- 100 ml vode
Sestavine
1Najprej pripravimo kislo testo: v posodi zmeลกamo moko in vodo ter jo pokrijemo s prtiฤkom. Zmes pustimo poฤivati pri sobni temperaturi 12 ur.
2Moko presejemo v skledo. Vanjo nadrobimo kvas ter dodamo sol, maslo in kislo testo. Postopoma prilivamo vodo ter zamesimo gladko in voljno testo. Pustimo ga na pomokani delovni povrลกini, da pri sobni temperaturi poฤiva 30 minut.
3Testo premesimo in razdelimo na 5 delov. Pustimo jih poฤivati ลกe 20 minut.
4Testene dele oblikujemo v bagete in jih zloลพimo med gube pomokanega prta. Bagete pustimo vzhajati, da narastejo za polovico. Vzhajane francoske ลกtruce poloลพimo na pekaฤ in zareลพemo po povrลกini. Peฤemo jih 20 minut pri 240 ยฐC.