Uporabni nasveti
8 dejstev o kokosovem olju
1Kokosovo olje vsebuje srednje verižne maščobne kisline, ki na holesterol nimajo negativnega vpliva in varujejo pred razvojem srčno-žilnih bolezni. Nudijo takojšnji izvor energije, se...
Zelišča in začimbe
Hermelika – odlična za oskrbo manjših ran
Zaradi hladilnih in adstringentnih lastnosti je hermelika (Sedum maximum L.) že od nekdaj cenjena zdravilna rastlina. Največ se uporablja pri ranah, ki se slabo...
Zelišča in začimbe
Rožmarin – priročna začimba in zdravilna rastlina
Rožmarin (Rosmarinus officinalis L.) je značilen polgrm obal Sredozemskega morja in v naravi zraste do dva metra visoko. Steblo je v prerezu kvadratno, olesenelo,...
Zelenjavne jedi
Kalčki – vitaminske bombe
Kalčki so vitaminsko-mineralne bombe, poznane v prehrani in tudi v zdravljenju že več kot pet tisoč let. V deželah na Vzhodu jih uporabljajo še...
Zelišča in začimbe
Origano – za pizzo in dobro zdravje
Alenka -
Čeprav origano najbolje poznamo kot nujno začimbo za pizzo, ki raste v Sredozemlju, ima ta rastlina številne in izjemne zdravilne učinke - antibakterijske, antivirusne...
Zelišča in začimbe
Cimet je dišeča palčka z veliko močjo
Alenka -
Cimet je dišeča palčka z veliko močjo. Cejlonski cimet (Cinnamomum verum L.) je ena najbolj spoštovanih začimb na svetu. Raste na Šrilanki, ki se...
Zelišča in začimbe
Lovor – dišeči odličnež
Alenka -
Lovor je pomembna začimba, ki jedem daje okus, je zelo uporabna in zdravilna ob prehladih, pomirjevalo za živce, ugodje za prebavila. Da je odličnež,...
Priloge
Goriški radič
Alenka -
Goriški radič nosi še eno ime - regut in najbolje uspeva na poljih med Sočo in Vipavo. Najbolj znan je sukenski regut ali solkanski...
Priloge
Zelje – surovo in kislo
Alenka -
Zelje, belo ali rdeče, je resda jesenska zelenjava, a nam je zaradi modernega načina pridelave in skladiščenja dosegljivo v vseh letnih časih. Njegovo znanstveno ime...
Napitki
Očistimo telo s sokom iz svežega zelja
Alenka -
Sveže zelje je polno vitaminov A, C in K in tistih iz skupine B ter mineralov, kot so magnezij, fosfor in kalcij. Sok iz...