DomovOZNAKEPrebava

prebava

8 dejstev o kokosovem olju

1Kokosovo olje vsebuje srednje verižne maščobne kisline, ki na holesterol nimajo negativnega vpliva in varujejo pred razvojem srčno-žilnih bolezni. Nudijo takojšnji izvor energije, se...

Hermelika – odlična za oskrbo manjših ran

Zaradi hladilnih in adstringentnih lastnosti je hermelika (Sedum maximum L.) že od nekdaj  cenjena zdravilna rastlina.  Največ se uporablja pri ranah, ki se slabo...

Rožmarin – priročna začimba in zdravilna rastlina

Rožmarin (Rosmarinus officinalis L.) je značilen polgrm obal Sredozemskega morja in v naravi zraste do dva metra visoko. Steblo je v prerezu kvadratno, olesenelo,...

Kalčki – vitaminske bombe

Kalčki so vitaminsko-mineralne bombe, poznane v prehrani in tudi v zdravljenju že več kot pet tisoč let. V deželah na Vzhodu jih uporabljajo še...

Origano – za pizzo in dobro zdravje

Čeprav origano najbolje poznamo kot nujno začimbo za pizzo, ki raste v Sredozemlju, ima ta rastlina številne in izjemne zdravilne učinke - antibakterijske, antivirusne...

Cimet je dišeča palčka z veliko močjo

Cimet je dišeča palčka z veliko močjo. Cejlonski cimet (Cinnamomum verum L.) je ena najbolj spoštovanih začimb na svetu. Raste na Šrilanki, ki se...

Lovor – dišeči odličnež

Lovor je pomembna začimba, ki jedem daje okus, je zelo uporabna in zdravilna ob prehladih, pomirjevalo za živce, ugodje za prebavila. Da je odličnež,...

Goriški radič

Goriški radič nosi še eno ime - regut in najbolje uspeva na poljih med Sočo in Vipavo. Najbolj znan je sukenski regut ali solkanski...

Zelje – surovo in kislo

Zelje, belo ali rdeče, je resda jesenska zelenjava, a nam je zaradi modernega načina pridelave in skladiščenja dosegljivo v vseh letnih časih. Njegovo znanstveno ime...

Očistimo telo s sokom iz svežega zelja

Sveže zelje je polno vitaminov A, C in K in tistih iz skupine B ter mineralov, kot so magnezij, fosfor in kalcij. Sok iz...

Ne spreglejte