Ingver je ฤlovekov zaveznik v vseh situacijah. Korenika vsebuje veฤ kot 80 zdravilnih sestavin, kitajska medicina pa jo uporablja ลพe najmanj 2.000 let. Ingver je med najbolj znanimi zdravili za krepitev imunskega sistema, odliฤen je v boju proti prehladu, pomaga ob prebavnih teลพavah, krepi pljuฤa in cirkulacijo.
Osebna izkaznica
Ime: ingver (Zingiber officinale L.)
Uporaba: uporabljamo ga v sveลพi in suhi obliki, lahko ga vzgajamo tudi doma, sicer pa njegove korenike in prah prihajajo na naลก trg iz vseh koncev sveta.
Kakลกen ingver kupiti?
Uporabni deli ingverja so njegove korenike, tako sveลพe kot posuลกene, ki pa morajo biti stare vsaj 1 leto. Izkopljejo jih jeseni, ko se vsi listi ingverja posuลกijo in odpadejo.
Pri nakupu pazimo, da je korenika gladka, napeta in mesnata. Od vrste ingverja je odvisna, ali bo barva lupine rjava, slonokoลกฤena ali rumena. Sveลพa ingverjeva korenika je v notranjosti rumenkaste barve, soฤna in hrustljava.
Kupljeni ingver zavijemo v ฤisto, vlaลพno krpo, shranimo v hladilniku ali tudi zamrznemo.
Kdaj ga uporabljamo?
Ingver vsebuje veliko aromatiฤnih hlapnih olj, med njimi so borneol, cineol, citral in felandren. Prav v teh oljih se skriva njegova zdravilnost, ingverju pa dajejo znaฤilen vonj in okus.
Ingverjevo olje je bogato s seskviterpeni, ki blaลพijo vnetja, med katerimi izstopa zingiberin. Poleg tega vsebuje monoterpene in aldehide, za katere so nedavne raziskave pokazale, da delujejo na enega od najbolj razลกirjenih prehladnih virusov. Pekoฤe sestavine ingverja, tako imenovani gingeroli, blaลพijo slabost in obฤutek siljenja na bruhanje.
Ta izjemna rastlina pomaga pri zgagi, slabi prebavi, spodbuja krvni obtok, pomaga pri vnetem grlu, sproลกฤa periferno oลพilje, krepi izloฤanje sline, ugodno deluje na jetra, zmanjลกuje holesterol in ima antiseptiฤne lastnosti.
Ingver tudi greje telo, zniลพuje visoko temperaturo, greje prebavni trakt, ga ฤisti in pomaga ob zaprtju in vetrovih, redฤi kri ter ฤisti toksine v limfi in krvi.
ฤe ga uลพivamo v prahu, naj bi na dan zauลพili do najveฤ 1 gram ingverjeve korenike v prahu.
Ingverjev ฤaj
- 2 dcl vode
- kos ingverja velikosti manjลกega oreha
- 1 ลพliฤka meda
- sok 1/4 limone
- ลกฤepec cimeta
Ingver olupimo in naribamo ali nareลพemo ter dodamo vreli vodi. ฤe je nariban, bo svoje zdravilne sestavine bolje izloฤil. Kuhamo na zmernem ognju ลกe 5 min, precedimo in pijemo zelo poฤasi.
Druga moลพnost priprave ingverjevega ฤaja pa pravi, da olupljen in narezan ingver zgolj prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 min. Po ลพelji dodamo ลกฤepec cimeta, ko se ฤaj ohladi pa dodamo tudi med in nekaj kapljic limone.
ฤe te zanima …
… ingver je rastlina, katere avtohtona domovina sta Indija in Kitajska, ime pa je dobil iz sanskrta in pomeni “s telesom kot rogovi”.
… najbolj aromatiฤen je bengalski ingver, ki vsebuje od 2 do 3 odstotka eteriฤnega olja, medtem ko ga je v manj aromatiฤnih vrstah le 1 odstotek.

