Ingver

Znam svetuje

Ingver je ฤlovekov zaveznik v vseh situacijah. Korenika vsebuje veฤ kot 80 zdravilnih sestavin, kitajska medicina pa jo uporablja ลพe najmanj 2.000 let. Ingver je med najbolj znanimi zdravili za krepitev imunskega sistema, odliฤen je v boju proti prehladu, pomaga ob prebavnih teลพavah, krepi pljuฤa in cirkulacijo.

Osebna izkaznica

Ime: ingver (Zingiber officinale L.)

Uporaba: uporabljamo ga v sveลพi in suhi obliki, lahko ga vzgajamo tudi doma, sicer pa njegove korenike in prah prihajajo na naลก trg iz vseh koncev sveta.

Kakลกen ingver kupiti?

Uporabni deli ingverja so njegove korenike, tako sveลพe kot posuลกene, ki pa morajo biti stare vsaj 1 leto. Izkopljejo jih jeseni, ko se vsi listi ingverja posuลกijo in odpadejo.

Pri nakupu pazimo, da je korenika gladka, napeta in mesnata. Od vrste ingverja je odvisna, ali bo barva lupine rjava, slonokoลกฤena ali rumena. Sveลพa ingverjeva korenika je v notranjosti rumenkaste barve, soฤna in hrustljava.

Kupljeni ingver zavijemo v ฤisto, vlaลพno krpo, shranimo v hladilniku ali tudi zamrznemo.

Kdaj ga uporabljamo?

Ingver vsebuje veliko aromatiฤnih hlapnih olj, med njimi so borneol, cineol, citral in felandren. Prav v teh oljih se skriva njegova zdravilnost, ingverju pa dajejo znaฤilen vonj in okus.

Ingverjevo olje je bogato s seskviterpeni, ki blaลพijo vnetja, med katerimi izstopa zingiberin. Poleg tega vsebuje monoterpene in aldehide, za katere so nedavne raziskave pokazale, da delujejo na enega od najbolj razลกirjenih prehladnih virusov. Pekoฤe sestavine ingverja, tako imenovani gingeroli, blaลพijo slabost in obฤutek siljenja na bruhanje.

Ta izjemna rastlina pomaga pri zgagi, slabi prebavi, spodbuja krvni obtok, pomaga pri vnetem grlu, sproลกฤa periferno oลพilje, krepi izloฤanje sline, ugodno deluje na jetra, zmanjลกuje holesterol in ima antiseptiฤne lastnosti.

Ingver tudi greje telo, zniลพuje visoko temperaturo, greje prebavni trakt, ga ฤisti in pomaga ob zaprtju in vetrovih, redฤi kri ter ฤisti toksine v limfi in krvi.

ฤŒe ga uลพivamo v prahu, naj bi na dan zauลพili do najveฤ 1 gram ingverjeve korenike v prahu.

Ingverjev ฤaj

  • 2 dcl vode
  • kos ingverja velikosti manjลกega oreha
  • 1 ลพliฤka meda
  • sok 1/4 limone
  • ลกฤepec cimeta

Ingver olupimo in naribamo ali nareลพemo ter dodamo vreli vodi. ฤŒe je nariban, bo svoje zdravilne sestavine bolje izloฤil. Kuhamo na zmernem ognju ลกe 5 min, precedimo in pijemo zelo poฤasi.

Druga moลพnost priprave ingverjevega ฤaja pa pravi, da olupljen in narezan ingver zgolj prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 min. Po ลพelji dodamo ลกฤepec cimeta, ko se ฤaj ohladi pa dodamo tudi med in nekaj kapljic limone.

ฤŒe te zanima …

… ingver je rastlina, katere avtohtona domovina sta Indija in Kitajska, ime pa je dobil iz sanskrta in pomeni “s telesom kot rogovi”.

… najbolj aromatiฤen je bengalski ingver, ki vsebuje od 2 do 3 odstotka eteriฤnega olja, medtem ko ga je v manj aromatiฤnih vrstah le 1 odstotek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite