Zimska kolobarnica (Tricholoma portentosum)

Znam svetuje

Kolobarnice so veฤje, moฤnejลกe in markantne gobe listiฤarke. Med vsemi kolobarnicami je najbolj priljubljena zimska kolobarnica, ki je precej razลกirjena tudi pri nas.

Ime: zimska kolobarnica, sivka, sirotica, sneลพka, lat: (Tricholoma portentosum)

Opis:  klobuk je pri mladi gobi polkroลพen in izboฤen, kasneje se sploลกฤi, v starosti pogosto nekoliko zaviha navzgor ali navzdol. Je premera 6-10 cm, sive barve, od sredine proti robu potekajo dobro vidna temna vlakna, pri mladi gobi je koลพica vlaลพna in se nekoliko sveti, pri starejลกi je suha in se z lahkoto odluลกฤi. Bet je visok do 12 cm, enakomerno debel, raven ali rahlo ukrivljen, bele barve, s staranjem gobe dobi proti gornjemu robu rumene odtenke. Bet tiฤi globoko v zemlji in je proti vrhu nekoliko luskast. Listiฤi so precej debeli in pripeti na bet, sprva bele barve, s starostjo nekoliko porumenijo. Meso je belo, ima rahel vonj po moki, je prijetnega okusa. Trosni prah je bele barve.

Nabiranje: So mikorizne gobe, ki uspevajo v soลพitju (najraje) z bori, vendar jih najdemo tudi pod nekaterimi listavci, kot sta bukev in kostanj. Rastejo jeseni, od oktobra do decembra, tudi po prvih zmrzali ali prvem snegu. Oฤitno te gobice ne marajo vroฤine. Navadno rastejo v veฤjih skupinah; ฤe naletimo na tako kolonijo, lahko koลกaro napolnimo v nekaj minutah.

Sivki podobna je prstena kolobarnica (Tricholoma terreum), vฤasih jo poimenujemo tudi miลกka. Je manjลกa in vitkejลกa od sivke, klobuk je sivkaste barve, luskast, meso je krhko, ne diลกi po moki in je skupaj z betom in listiฤi sivkaste barve. Bet ne tiฤi globoko v zemlji in je pri stari gobi votel. Je pogojno uลพitna, vendar ne velja za najboljลกo gobo, zato jo pripravljamo pomeลกano z drugimi vrstami gob.

Sivki precej podobna je tudi vretenasta kolobarnica (Tricholoma sejunctum), klobuk ima olivno zelen, rjavkast in rumen, meso ima enako vonj po moki in je pogojno uลพitna โ€“ ฤe je toplotno ne obdelamo, povzroฤa prebavne motnje.

Kaj vsebuje: Sivka tako kot vse druge gobe ima malo kalorij, nima holesterola in natrija. Vsebuje pa nekaj beljakovin in ogljikovih hidratov, esencialnih maลกฤobnih kislin in aminokislin (tudi oleinsko kislino). Prav tako je bogata z vitamini in minerali.   

Uporaba: sivka je vsestransko uporabna goba, primerna za vlaganje v kis, z njo pripravimo preliv za testenine, odliฤna je v riลพotah, dobro se razume tudi z drugimi vrstami gob v juhah.

Opozorilo: ฤŒe zimskih kolobarnic ลกe niste nabirali in jih ne poznate, pojdite v gozd z bolj izkuลกenim gobarjem, da vam jih pokaลพe. Vฤasih se v bliลพino pretihotapi pogubna kolobarnica (Tricholoma scodies), ki pa nima rumenkastih odtenkov, meso je brez vonja in nekoliko greni. Je strupena, ne pa tudi smrtno nevarna goba.

Bolj nevarna je zamenjava s strupeno pegasto kolobarnico (Tricholoma pardinum), ki je nekoliko veฤja, klobuฤek prekrivajo luske in ne vlakna, barva klobuka je sive ali rjavkaste barve. Meso prav tako diลกi po moki. Listiฤi so belkaste barve, nekoliko potegnejo na zelenkasto. Pegasta kolobarnica povzroฤa hudo zastrupitev.

Zanimivosti:

  • To gobo je prvi opisal Elias Magnus Fries in jo vkljuฤil v rod kukmakov. Poimenoval jo je  (Agaricus portenosus), med kolobarnice pa jo je leta 1872 prenesel Lucien Quelet.
  • Portenosum izvira iz latinske besede Portenosus, ki pomeni robusten. Dejansko njen videz nekoliko spominja na velikega ลกampinjona.
  • Sivka je dokaj pogosta goba v Evropi, izjemno priljubljena v Franciji, najdemo jo tudi v Severni Ameriki, tam jo imenujejo sajasta glava (Sooty head).
  • Sivka ima po prvi zmrzali ลกe boljลกi okus. Klobuk ima vฤasih vonj po zemlji, tega omilimo tako, da odstranimo koลพico.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite