Turki (Leccinum)

Znam svetuje

V rod (Leccinum) uvrลกฤamo turke in dede,ย ki so mikorizne gobe in rastejo v soลพitju z doloฤenimi vrstami dreves, po katerih tudi pogosto dobijo ime (brezov, trepetlikov, gabrov โ€ฆ). Nekateri so po videzu in okusu podobni jurฤkom, loฤijo se predvsem po tanjลกem betu, ki je prekrit z majhnimi luskicami. Eden izmed najpogostejลกih turkov v naลกih gozdovih je trepetlikov turek.

Ime: trepetlikov turek, turek, lat: (Leccinum aurantiacum)

Opis: Klobuk je precej ฤasa polkroglast, pozneje vzboฤen (kot blazina) in doseลพe ลกirino do 20 cm. Barva je razliฤna, od opeฤno oranลพnih pa vse do rdeฤe-rjavih odtenkov. Klobuk je mesnat, navadno suh, v vlaลพnem vremenu postane nekoliko spolzek. Pri mladih gobah je klobuk stisnjen k betu, od roba klobuka pa visi tanka koลพica, ki se kasneje prilepi pod rob klobuka. Bet je moฤan, visok do 20 cm, poln in se pri starejลกih gobah nekoliko zoลพuje navzgor. Je svetle, belkaste barve, pokrit z luskicami, ki so sprva bele barve, s staranjem gobe pa temnijo v rjave odtenke. Bet se razvija hitreje kot klobuk, zato lahko vidimo mlade gobe z enakomerno moฤnim betom in majhnim klobuฤkom, oลพjim od beta. Trosovnica je sestavljena iz cevk, ki so sprva kratke, pri odrasli gobi pa dolge pribliลพno 3 cm, svetle barve, z drobnimi luknjicami. Trosni prah je rjave barve. Meso je bele, ob prerezu postane roลพnato-lila barve, pri kuhanju pa potemni. Meso je prijetnega in neizrazitega okusa in vonja.

Nabiranje: Trepetlikov turek raste od poznega poletja do jeseni, je precej pogosta goba pri nas, najpogosteje pa ga najdemo pod trepetlikami in topoli, lahko pa tudi pod brezami in hrasti. Je razลกirjena vrsta tako v Evropi kot tudi v Severni Ameriki.

Turki so si vsi nekoliko podobni med seboj, vendar zamenjava med njimi ni usodna, saj so vsi uลพitni. Eden takih je brezov turek (Leccinum versipelle),ย klobuk je oranลพen ali rumeno-rjavih barv, raste pod brezami vse od maja do pozne jeseni, je uลพitna in odliฤna goba, njeno meso pa precej potemni.

Prav tako pogost pri nas je lisiฤji turek (Leccinum vulpinum),ย ลพe ime nam pove, da je klobuk lisiฤje-rdeฤe rjave barve, najdemo ga v iglastih gozdovih, pogosto raste med borovnicami od poletja pa do pozne jeseni. Lisiฤji turek je uลพitna goba, meso je krem barve, ob prerezu postane roza-rjavih odtenkov.

Kaj vsebuje: Turki imajo malo kalorij, saj so sestavljeni predvsem iz vode (veฤ kot 80%), ostalo so ogljikovi hidrati, beljakovine in nenasiฤene maลกฤobe. Vsebujejo precej vitaminov in mineralov. Med njimi so kalij, magnezij, baker, cink in ลพelezo. Tako so turki dober vir mineralov v naลกi prehrani, saj imajo vse gobe v naravi zaradi posebnosti v svoji sestavi, sposobnost, da iz okolice ฤrpajo in shranjujejo znatne koliฤine kovinskih elementov. ลฝal so med njimi tudi za nas strupeni elementi, npr. kadmij ali svinec. Zato je ลกe kako pomembno, da gobe nabiramo v neonesnaลพenem okolju.

Uporaba: Vsi turki so uลพitne gobe, vendar jih je pred uporabo pametno prekuhati, ker nekatere vrste lahko surove povzroฤajo slabost in prebavne motnje.ย So vsestransko uporabne gobe, podobno kot jurฤki. Primerni so tudi za suลกenje, saj ta postopek ลกe okrepi okus in take uporabljamo kot zaฤimbo v juhah in omakah. Nekatere moti, da meso potemni, temu se delno izognemo tako, da ลกe cele gobe prekuhamo v slanem, okisanem kropu.

Opozorilo: Turkom ni podobna nobena neuลพitna ali strupena goba, lahko jih zamenjamo le z dedi, ki so prav tako uลพitni. Seveda pa velja opozorilo, da gobe nabirajte le, ฤe jih poznate, v nasprotnem primeru svetujemo, da jih na sprehodu po gozdu zgolj obฤudujete.

Zanimivosti:

  • Trepetlikovega turka je prvi leta 1781 opisal francoski naravoslovec Jean Baptiste Bulliard, vendar ga je uvrstil med gobane in mu dal znanstveni ime Boletus aurantiacum, Samuel Frederick Gray ga je leta 1821 poimenoval z danaลกnjim imenom Leccinum aurantiacum.
  • Ime je sestavljeno iz italijanskega imena za vrsto gobana s hrapavimi luskami leccinoย in latinske besede aurantiacum โ€“ oranลพna.
  • Angleลพi ga imenujejo Orange Oak Bolete, kar pomeni oranลพen hrastov jurฤek.
  • Pomembna razlika med gobani in turki so majhne luske, ki pokrivajo bet turkov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite