V rod (Leccinum) uvrลกฤamo turke in dede,ย ki so mikorizne gobe in rastejo v soลพitju z doloฤenimi vrstami dreves, po katerih tudi pogosto dobijo ime (brezov, trepetlikov, gabrov โฆ). Nekateri so po videzu in okusu podobni jurฤkom, loฤijo se predvsem po tanjลกem betu, ki je prekrit z majhnimi luskicami. Eden izmed najpogostejลกih turkov v naลกih gozdovih je trepetlikov turek.
Ime: trepetlikov turek, turek, lat: (Leccinum aurantiacum)
Opis: Klobuk je precej ฤasa polkroglast, pozneje vzboฤen (kot blazina) in doseลพe ลกirino do 20 cm. Barva je razliฤna, od opeฤno oranลพnih pa vse do rdeฤe-rjavih odtenkov. Klobuk je mesnat, navadno suh, v vlaลพnem vremenu postane nekoliko spolzek. Pri mladih gobah je klobuk stisnjen k betu, od roba klobuka pa visi tanka koลพica, ki se kasneje prilepi pod rob klobuka. Bet je moฤan, visok do 20 cm, poln in se pri starejลกih gobah nekoliko zoลพuje navzgor. Je svetle, belkaste barve, pokrit z luskicami, ki so sprva bele barve, s staranjem gobe pa temnijo v rjave odtenke. Bet se razvija hitreje kot klobuk, zato lahko vidimo mlade gobe z enakomerno moฤnim betom in majhnim klobuฤkom, oลพjim od beta. Trosovnica je sestavljena iz cevk, ki so sprva kratke, pri odrasli gobi pa dolge pribliลพno 3 cm, svetle barve, z drobnimi luknjicami. Trosni prah je rjave barve. Meso je bele, ob prerezu postane roลพnato-lila barve, pri kuhanju pa potemni. Meso je prijetnega in neizrazitega okusa in vonja.
Nabiranje: Trepetlikov turek raste od poznega poletja do jeseni, je precej pogosta goba pri nas, najpogosteje pa ga najdemo pod trepetlikami in topoli, lahko pa tudi pod brezami in hrasti. Je razลกirjena vrsta tako v Evropi kot tudi v Severni Ameriki.
Turki so si vsi nekoliko podobni med seboj, vendar zamenjava med njimi ni usodna, saj so vsi uลพitni. Eden takih je brezov turek (Leccinum versipelle),ย klobuk je oranลพen ali rumeno-rjavih barv, raste pod brezami vse od maja do pozne jeseni, je uลพitna in odliฤna goba, njeno meso pa precej potemni.
Prav tako pogost pri nas je lisiฤji turek (Leccinum vulpinum),ย ลพe ime nam pove, da je klobuk lisiฤje-rdeฤe rjave barve, najdemo ga v iglastih gozdovih, pogosto raste med borovnicami od poletja pa do pozne jeseni. Lisiฤji turek je uลพitna goba, meso je krem barve, ob prerezu postane roza-rjavih odtenkov.
Kaj vsebuje: Turki imajo malo kalorij, saj so sestavljeni predvsem iz vode (veฤ kot 80%), ostalo so ogljikovi hidrati, beljakovine in nenasiฤene maลกฤobe. Vsebujejo precej vitaminov in mineralov. Med njimi so kalij, magnezij, baker, cink in ลพelezo. Tako so turki dober vir mineralov v naลกi prehrani, saj imajo vse gobe v naravi zaradi posebnosti v svoji sestavi, sposobnost, da iz okolice ฤrpajo in shranjujejo znatne koliฤine kovinskih elementov. ลฝal so med njimi tudi za nas strupeni elementi, npr. kadmij ali svinec. Zato je ลกe kako pomembno, da gobe nabiramo v neonesnaลพenem okolju.
Uporaba: Vsi turki so uลพitne gobe, vendar jih je pred uporabo pametno prekuhati, ker nekatere vrste lahko surove povzroฤajo slabost in prebavne motnje.ย So vsestransko uporabne gobe, podobno kot jurฤki. Primerni so tudi za suลกenje, saj ta postopek ลกe okrepi okus in take uporabljamo kot zaฤimbo v juhah in omakah. Nekatere moti, da meso potemni, temu se delno izognemo tako, da ลกe cele gobe prekuhamo v slanem, okisanem kropu.
Opozorilo: Turkom ni podobna nobena neuลพitna ali strupena goba, lahko jih zamenjamo le z dedi, ki so prav tako uลพitni. Seveda pa velja opozorilo, da gobe nabirajte le, ฤe jih poznate, v nasprotnem primeru svetujemo, da jih na sprehodu po gozdu zgolj obฤudujete.
Zanimivosti:
- Trepetlikovega turka je prvi leta 1781 opisal francoski naravoslovec Jean Baptiste Bulliard, vendar ga je uvrstil med gobane in mu dal znanstveni ime Boletus aurantiacum, Samuel Frederick Gray ga je leta 1821 poimenoval z danaลกnjim imenom Leccinum aurantiacum.
- Ime je sestavljeno iz italijanskega imena za vrsto gobana s hrapavimi luskami leccinoย in latinske besede aurantiacum โ oranลพna.
- Angleลพi ga imenujejo Orange Oak Bolete, kar pomeni oranลพen hrastov jurฤek.
- Pomembna razlika med gobani in turki so majhne luske, ki pokrivajo bet turkov.



