Sočna rolada, z bananino sredico in prelita s čokolado z nadrobljenimi lešniki, pa kaj bi lahko bilo boljše.
Sestavine
Biskvit
- 4 jajca
- 100 g sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 100 g moke
- 20 g jedilnega škroba
- ščepec soli
- 1 žlička limoninega soka
- 1 žlica čokolade v prahu
- 2 dl mleka
- 2 žlici ruma (lahko spustimo)
Krema
- 250 ml smetane za stepanje
- 3 žlice Nutelle
- 2 večji banani
Preliv
- 100 g temne čokolade
- 70 g masla
- 100 g olupljenih in popečenih lešnikov
Postopek
1Ločimo rumenjake od beljakov, rumenjake in 70 g sladkorja penasto stepamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi. Beljakom dodamo limonin sok in jih stepemo v čvrst sneg. Med stepanjem jim dodamo še preostali sladkor, ki smo ga zmešali z vaniljevim sladkorjem. Sneg spustimo na jajčno kremo in na vse skupaj presejemo moko s škrobom in soljo. Rahlo premešamo.
2Pečico predgrejemo na 200°C, pekač obložimo s peki papirjem in nanj namažemo testo, približno 1 cm na debelo. Testo pečemo približno 10 minut v srednji legi. Po delovni površini razgrnemo veliko serveto in jo potresemo s čokolado v prahu. Vročo biskvitno ploščo zvrnemo na to podlago in previdno odstranimo papir. Biskvit, s pomočjo servete, rahlo zavijemo in pustimo, da se ohladi.
3Za kremo smetano stepemo in na koncu vmešamo še Nutello. Biskvit razvijemo, namočimo z mlekom in rumom (če bomo ponudili tudi otrokom, rum spustimo) in nanj namažemo smetano z Nutello. Na kremo položimo celi banani.
4Rolado zavijemo. Lešnike popečemo na ponvi, jih olupimo in grobo nasekljamo. Čokolado nalomimo na majhne koščke in z maslom segrevamo v kozici toliko časa, da se stopi. Malo ohladimo, vendar mora ostati tekoča.
5Čokolado polijemo po roladi, posujemo z lešniki in postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se čokolada strdi.