Skutina pogača z rozinami

Znam svetuje

Ta slastna pogača z rahlim nadevom je najboljša še topla.

Sestavine

Testo

  • 600 g mehke bele moke
  • 30 g sladkorja
  • 20 g kvasa
  • 50 g stopljenega masla
  • ½ žličke soli
  • 250 ml mleka
  • 1 jajce
  • 70 g kisle smetane

Nadev

  • 400 g skute
  • 60 g rozin
  • 1 neškropljena limona – sok in naribana lupinica
  • 50 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 jajce
  • 1/4 žličke soli

Preliv

  • 1 jajce
  • 1 dl sladke smetane

Postopek

1V večjo skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko. V mleko nadrobimo kvas, primešamo malo moke in žličko sladkorja in pustimo vzhajati 15 minut.

2Na obod potresemo sol, polijemo maslo in dodamo še kislo smetano. Testo dobro pregnetemo, gnetemo ga toliko časa, da se ne lepi več, oblikujemo hlebček, ga pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro.

3Rozine stresemo v skledico in prelijemo z limoninim sokom. Pustimo, da se namakajo med vzhajanjem testa. 

4Vzhajano testo na hitro  pregnetemo in razvaljamo 1 cm na debelo. Razvaljamo okroglo obliko, velikost naj bo malo večja od pekača in roba, ker testo zavihamo čez nadev. Pekač namastimo in vanj prestavimo zvaljano testo. Pustimo ga v pekaču 15 minut, da vzhaja.

5Pripravimo še nadev. V skledi zmešamo skuto, sladkor, vaniljev sladkor limonino lupinico, jajce in sol.

6V drugi skledici sladko smetano dobro premešamo z enim jajcem, naredimo preliv.

7Skutin nadev razporedimo po testu, po nadevu potresemo namočene rozine in testo, ki nam ostaja, zapognemo nekoliko čez nadev.

8S prelivom dobro namočimo testo, ki smo ga zapognili čez nadev, preostanek pa polijemo po nadevu.

9Pečico predgrejemo na 180°C in pečemo približno 45 minut. Pogača je pečena, ko dobi lepo, zlato rjavo barvo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite