Odlična in hitra poletna enolončnica. Če smo poleti pridni in si fižolete spravimo v skrinjo, lahko v njej uživamo čez vse leto.
Sestavine za boranjo – enolončnico iz stročjega fižola
- 700 g stročjega fižola
- 300 g svinjskega stegna
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 1 steblo zelene
- 1 paradižnik
- paradižnikova mezga
- majaron, bazilika, timijan, rdeča paprika v prahu in lovorjev list
- sol
- poper
- oljčno olje
Postopek
1Stročji fižol očistimo in narežemo. Čebulo in česen nasekljamo. Če uporabljamo sveže začimbe, nasekljamo tudi te, le lovor pustimo cel. Meso, zeleno in paradižnik narežemo na koščke.
2V loncu na malo vročega olja popražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo na koščke narezano meso in ga prepražimo, da se iz vseh strani malo popeče. V lonec damo še paradižnik, zeleno, česen in stročji fižol in vse skupaj še malo pražimo.
3Zalijemo z vodo ali še bolje z jušno osnovo, solimo in popramo po okusu, dodamo še vse začimbe in malo paradižnikove mezge.
4Na zmernem ognju kuhamo približno 30 minut, oziroma toliko časa, da se stročji fižol zmehča.