Sacher torta je vrsta ฤokoladne torte z nadevom iz mareliฤne marmelade in ฤokoladno glazuro, ki jo je iznaลกel Franz Sacher. Velja za eno izmed najbolj znanih specialitet dunajske kuhinje in se uvrลกฤa na seznam avstrijskih nacionalnih jedi. Sacher torta ima tudi svoj dan, in sicer je to 5. december.
Sestavine
Biskvit
- 15 dag moke
- 15 dag masla
- 15 dag jedilne ฤokolade
- 10 dag sladkorja
- 6 jajc
- ลพlica mleka
- 1 vaniljev sladkor
- 1/2 pecilnega praลกka
Nadev
- mareliฤna marmelada
Glazura
- 10 dag ฤokolade
- 10 dag masla
Priprava
1Nad vodno kopeljo raztopimo z ลพlico mleka poลกkropljeno nalomljeno ฤokolado in maslo. Rahlo vmeลกamo sladkor, vaniljev sladkor in na koncu rumenjake.
2Beljake stepemo, pecilni praลกek vmeลกamo v moko.
3V ฤokoladno zmes izmeniฤno rahlo vmeลกavamo beljake in moko. Zmes zlijemo v pekaฤ, ki smo ga obloลพili s peki papirjem. Peฤico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekaฤ s peki papirjem tudi pokrijemo. Peฤemo pribliลพno 45 minut.
4Ko je biskvit peฤen, ga vzamemo iz pekaฤa in ohladimo. Navlaลพimo ga ali z vodo, ki smo jo zmeลกali z rumom, ali pa z mareliฤnim kompotom in dodatkom limoninega soka. Biskvit premaลพemo na debelo z mareliฤno marmelado. Biskvit lahko tudi prereลพemo (tudi dvakrat, ฤe gre!) in ga z marmelado premaลพemo ลกe od znotraj.
5Glazuro pripravimo tako, da nad vodno kopeljo (ali v mikrovalovni peฤici) raztopimo ฤokolado in maslo. S tem prelijemo torto.
6Poฤakamo vsaj nekaj ur, preden postreลพemo.
Nasveti
7Najbolj paลกe ob topli kavi in s sladko smetano.