Sacher torta

Znam svetuje

Sacher torta je vrsta ฤokoladne torte z nadevom iz mareliฤne marmelade in ฤokoladno glazuro, ki jo je iznaลกel Franz Sacher. Velja za eno izmed najbolj znanih specialitet dunajske kuhinje in se uvrลกฤa na seznam avstrijskih nacionalnih jedi. Sacher torta ima tudi svoj dan, in sicer je to 5. december.

Sestavine

Biskvit

  • 15 dag moke
  • 15 dag masla
  • 15 dag jedilne ฤokolade
  • 10 dag sladkorja
  • 6 jajc
  • ลพlica mleka
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1/2 pecilnega praลกka

Nadev

  • mareliฤna marmelada

Glazura

  • 10 dag ฤokolade
  • 10 dag masla

Priprava

1Nad vodno kopeljo raztopimo z ลพlico mleka poลกkropljeno nalomljeno ฤokolado in maslo. Rahlo vmeลกamo sladkor, vaniljev sladkor in na koncu rumenjake.

2Beljake stepemo, pecilni praลกek vmeลกamo v moko.

3V ฤokoladno zmes izmeniฤno rahlo vmeลกavamo beljake in moko. Zmes zlijemo v pekaฤ, ki smo ga obloลพili s peki papirjem. Peฤico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekaฤ s peki papirjem tudi pokrijemo. Peฤemo pribliลพno 45 minut.

4Ko je biskvit peฤen, ga vzamemo iz pekaฤa in ohladimo. Navlaลพimo ga ali z vodo, ki smo jo zmeลกali z rumom, ali pa z mareliฤnim kompotom in dodatkom limoninega soka. Biskvit premaลพemo na debelo z mareliฤno marmelado. Biskvit lahko tudi prereลพemo (tudi dvakrat, ฤe gre!) in ga z marmelado premaลพemo ลกe od znotraj.

5Glazuro pripravimo tako, da nad vodno kopeljo (ali v mikrovalovni peฤici) raztopimo ฤokolado in maslo. S tem prelijemo torto.

6Poฤakamo vsaj nekaj ur, preden postreลพemo.

Nasveti

7Najbolj paลกe ob topli kavi in s sladko smetano.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite