Italija je znana tudi po svojih odličnih sladoledih in neverjetnih granitah. Natančneje Sicilija je domovina granite. Če boste kdaj dopustovali tam, si za zajtrk privoščite kavno granito s stepeno sladko smetano in briošem.
Sestavine
- 160 ml močne črne kave
- 20 g sladkorja
- 85 ml vode
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 100 smetane za stepanje
- 1 žlica kakava v prahu
Postopek
1V posodi za kuhanje ekspres kave (kafetiera) skuhamo kavo. Prelijemo jo v večjo posodo, da se ohladi.
2V lonec nalijemo vodo, dodamo sladkor in kuhamo, da se sladkor popolnoma raztopi. Odstavimo z ognja in ohladimo.
3Ohlajeno kavo in vaniljo zlijemo v ohlajen sirup, oboje damo v neprodušno zaprto posodo in postavimo za 5 ur v zamrzovalnik. Vsake pol ure temeljito premešamo in z žlico drobimo led, ki se naredi na vrhu in ob straneh posode.
4Po šestih urah granito vzamemo iz zamrzovalnika in jo pustimo 15 minut počivati. Nato temeljito premešamo z žlico, da dobimo kavne kristalčke.
5Naložimo jih v visok kozarec, dodamo stepeno sladko smetano, ki ji lahko dodamo še žličko sladkorja in posujemo s kakavom v prahu.