Kavna granita

Znam svetuje

Italija je znana tudi po svojih odličnih sladoledih in neverjetnih granitah.  Natančneje Sicilija je domovina granite. Če boste kdaj dopustovali tam, si za zajtrk privoščite kavno granito s stepeno sladko smetano in briošem.

Sestavine

  • 160 ml močne črne kave
  • 20 g sladkorja
  • 85 ml vode
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • 100 smetane za stepanje
  • 1 žlica kakava v prahu

Postopek

1V posodi za kuhanje ekspres kave (kafetiera) skuhamo kavo. Prelijemo jo v večjo posodo, da se ohladi.

2V lonec nalijemo vodo, dodamo sladkor in kuhamo, da se sladkor popolnoma raztopi. Odstavimo z ognja in ohladimo.

3Ohlajeno kavo in vaniljo zlijemo v ohlajen sirup, oboje damo v neprodušno zaprto posodo in postavimo za 5 ur v zamrzovalnik. Vsake pol ure temeljito premešamo in z žlico drobimo led, ki se naredi na vrhu in ob straneh posode.

4Po šestih urah granito vzamemo iz zamrzovalnika in jo pustimo 15 minut počivati. Nato temeljito premešamo z žlico, da dobimo kavne kristalčke.

5Naložimo jih v visok kozarec, dodamo stepeno sladko smetano, ki ji lahko dodamo še žličko sladkorja in posujemo s kakavom v prahu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite