Domača bolonjska omaka kot iz prave italijanske kuhinje

Znam svetuje

Ko pomislite na bolonjsko omako, si verjetno predstavljate hitro pripravljeno mesno omako iz ponve. A prava domača bolonjska omaka (Ragù alla Bolognese) je nekaj povsem drugega – kuha se počasi, z ljubeznijo in z dodatki, ki ustvarijo pravo eksplozijo okusa. V tem receptu boste spoznali originalni način priprave z nekaj domačimi triki, zaradi katerih bo vaša omaka zares nepozabna.

Sestavine za domačo bolonjsko omako (za 4 porcije)

  • 400 g mlete govedine (po možnosti mešano z malo svinjine)
  • 1 večja čebula
  • 2 korenčka
  • 2 stebla zelene
  • 3 stroki česna
  • 400 ml pasiranega paradižnika (ali pelati)
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 100 ml belega ali rdečega vina
  • 200 ml mleka (skrivna sestavina)
  • sol
  • poper
  • origano
  • lovor
  • olivno olje
  • (po želji) košček parmezana za kuhanje

Postopek

1Čebulo, korenčka in stebli zelene drobno sesekljajte. Ta mešanica tvori osnovo omake, imenovano soffritto.

2V večji ponvi segrejte malo olivnega olja in na srednjem ognju približno 5–7 minut pražite sesekljano zelenjavo, da postekleni in rahlo porjavi.

3V ponev dodajte mleto meso in ga med mešanjem dobro prepražite. Poskrbite, da meso lepo porjavi in da razbijete vse grudice.

4Ko se meso popeče, dodajte sesekljan česen in paradižnikov koncentrat, nato pa prilijte vino. Kuhajte nekaj minut, da alkohol izhlapi.

5Dodajte pasiran paradižnik (ali pelate), začinite s soljo, poprom, lovorjevim listom in po želji z origanom. Po potrebi dolijte malo vode, da omaka ni pregosta.

6Zmanjšajte temperaturo in pustite omako počasi vreti vsaj 1,5 do 2 uri. Vsake toliko jo premešajte in po potrebi prilijte še malo vode.

7Približno 15 minut pred koncem kuhanja vmešajte mleko. Ta korak omako uravnoteži in ji doda nežno kremasto noto.

8Če želite še globlji okus, lahko med kuhanjem dodate manjši košček parmezana (neobvezno).

Nasveti & triki

  • Omako kuhajte v široki ponvi, ne v loncu – večja površina pomeni boljši okus.
  • Pustite, da se okusi razvijejo, daljše kuhanje pomeni boljšo bolonjsko omako.
  • Super paše k širokim testeninam (tagliatelle, pappardelle), pa tudi v lazanjo.

Pogoste napake

  • Prehitro kuhanje – okus bo plitek.
  • Brez zelenjavne osnove – ne preskočite korenčka, zelene in čebule!
  • Brez mleka – ravno mleko uravnoteži kislost paradižnika.

Shranjevanje

  • V hladilniku zdrži do 4 dni.
  • Lahko jo zamrzneš do 3 mesece – idealna za hitre večerje!

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko uporabite samo goveje meso?
Seveda – a mešanica s svinjino doda dodatno sočnost.

Ali lahko dodate gobice ali bučke?
Lahko, čeprav to potem ni več klasična bolonjska – ampak zakaj ne, naj bo po vaše!

Kaj narediti, če nimate vina?
Uporabite malo jušne osnove ali vode z žlico balzamičnega kisa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite